The ‘Dutch Doughnut Debate’ komt naar Tilburg

‘Dutch Doughnut Debate’. Het klinkt als een discussie over de beste donut van Nederland. Toch gaat het hier niet om de lekkere zoetigheid, maar om Kate Raworth’s boek ‘Donut Economie’. De schrijfster is aankomende woensdag in Tilburg.

Donut economie

De reeds uitverkochte avond belooft interessant te worden. Kate Raworth, een van de meest spraakmakende economische denkers vandaag de dag, zal haar alternatief voor het gangbare economisch model presenteren, de zogenaamde donut economie. Vervolgens gaat een panel op haar bevindingen in.

donut-economy

De klassieke economie, zegt Raworth, gaat om groei, groei en nog eens groei. De consequentie hiervan is dat we de aarde kapot maken. Zij stelt voor om naar een donut economie toe te gaan. Die kan ieder mens in zijn basisbehoefte voorzien, maar werkt geen aantasting van het milieu in de hand. De economie moet schommelen tussen de minimale behoeftebevrediging van de mens en de maximale capaciteit van de aarde. Als je dit visualiseert, krijg je dus het beeld van een donut.

Renee Hekerman is bestuursvoorzitter bij Asset en gaat als een van de panelleden met Raworth in debat. Ze geeft alvast een tipje van de sluier: “Wat het model speciaal maakt, is dat het veel meer het menselijke aspect meeneemt dan andere economische modellen. Ook wordt er aandacht besteed aan het milieu, wat heel goed is. Het boek is interessant omdat je een keer op een andere manier dan gebruikelijk naar de economie kijkt.”

Kritiek

Toch heeft ze ook kritiek: “ De schrijver bekritiseert het feit dat mensen economen meteen volgen zonder naar alternatieven te kijken. Echter, door haar gedachtegang precies uit te stippelen doet zij precies hetzelfde, mensen gaan haar model volgen”. Ook Aart de Zeeuw, emeritus hoogleraar Milieueconomie aan Tilburg University en tevens panellid, merkte alvast op dat het goed is om weer aandacht te besteden aan de problemen die door het model van de donut economie worden aangekaart, maar het niet veel nieuws biedt. Volgens hem is de economie niet het echte probleem, maar de politiek die van het pad af is. Zijn conclusie: een mooi visueel concept, maar niet meer dan dat.

Een lange weg

Volgens Hekerman gaat het bij de donut economie om een mooi streven en wordt een begin gemaakt om de gedachtegang van economen te veranderen. Toch is er nog een lange weg te gaan. Een ding is zeker: deelnemers zullen na deze avond nooit meer op dezelfde manier naar een donut kijken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.