Gemeenten hebben probleem met internationale studenten
De gemeente Maastricht wil de overlast van studenten tegengaan met een verbod om in 87 straten te wonen. Dit maakte Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) dit weekend bekend naar aanleiding van geuite zorgen in de gemeenteraad.
Het decreet staat haaks op een eerdere brandbrief van de Universiteit Maastricht aan de gemeente. Die wil juist meer studentenwoningen. Niet alleen Maastricht is uit balans wat betreft de capaciteiten. Ook andere hoger onderwijssteden zetten de studentenhuisvesting op de politieke agenda.
Pijn in de portemonnee
De UM-voorzitter Martin Paul waarschuwt voor de stijgende huurprijzen. Doordat er steeds meer studentenwoningen van de markt verdwijnen, draaien studenten ervoor op. “Oplossingen voor het tekort moet passen binnen het budget van een gemiddelde student. De recente toevoegingen aan de kamermarkt kennen hoge huren en ook de bestaande voorraad is de afgelopen jaren fors in prijs gestegen, terwijl het gemiddelde inkomen van studenten juist is gedaald”, vertelt Paul aan ScienceGuide.
Naamschade
De medezeggenschap van de Rijksuniversiteit Groningen stuurde in oktober al een brandbrief naar de gemeente. Hierin vroegen ze de gemeente als de bliksem verder te gaan bouwen. Groningse studenten klagen over het feit dat het schade zal brengen aan de naam die de studentenstad draagt. “In de afgelopen maanden hebben honderden internationals in hotels of noodopvangen geslapen”, schreven zij aan het college van B&W en de gemeenteraadsleden.
Maximum aantal studenten
Als het aan de SP ligt moet er een maximum komen op het aantal internationale studenten, waarmee je ook in het nieuwe collegejaar voorkomt dat er studenten op straat zwerven (echt gebeurd!). De Gemeente Groningen voorspelt dat er tot 2020 gebrek zal zijn aan woonruimte voor (internationale)studenten.
Amsterdam in actie
Het college van B&W kreeg een oproep van de UvA, HvA, Inholland en de AHK. In de brief vroegen de grote kennisinstellingen of er een aantal corporatiewoningen, bestemd voor de reguliere verhuur, ingezet kunnen worden voor internationale studenten. Laurens Ivens, wethouder van de SP, laat via twitter weten dat hij niet gecharmeerd is van de internationale kenniswerkers.
Oeps: internationalisering van Amsterdam gaat nog maar 1 kant op. Tijd voor maatregelen om te voorkomen dat Amsterdammers hierdoor verdrongen worden. Red de solidariteit! https://t.co/NRGONNHoKb
— Laurens Ivens (@LaurensIvens) 6 januari 2018
Klik voor het volledige ScienceGuide-artikel hier.