Als cheerleader naar de Olympische Winterspelen

Tilburg University studente Anouk Diender vertegenwoordigt Nederland tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Niet als schaatser of skiër, maar als cheerleader.

De negentienjarige Anouk hoorde tijdens de training dat er een kans was dat ze naar de Olympische Spelen mocht. Haar coach bracht het nieuws luchtig: ‘We kunnen misschien naar Zuid-Korea. De try-outs zijn volgende week. En dan beginnen we nu met trainen.’ Later kwam het besef. “We keken elkaar aan dachten: huh, zei ze nou Zuid-Korea,” weet Anouk nog.

Daarna ging het snel: na de try-outs mocht een deel van het team naar de Olympische Spelen, waaronder dus Anouk. Denk je bij cheerleading aan meisjes in roze pakjes die met pompons dansen? Dan heb je het mis. Cheerleading is topsport, en voor het eerst als demonstratiesport opgenomen tijdens de Spelen.

Topsport

Anouk is met haar één meter 86 de langste uit het team. Haar rol is backspotter: ze houdt de enkels vast van de flyer, het meisje dat de lucht ingaat. Haar lengte komt daarbij van pas. Naast haar staan twee teamgenoten die de flyer onder de voeten vasthouden. “Vroeger was ik nog extreem lenig door het turnen, nu wat minder. Iedereen ontwikkelt zijn specialiteit binnen het team. Ik moet het nu van mijn lengte, kracht en techniek hebben.” Naast de stunts die ze als team uitvoeren, zit er ook een stukje dans bij. En tumbling. Dat zijn flikflaks, salto’s, schroeven, die de cheerleaders individueel uitvoeren. “Dat doe ik ook. Dat is mijn erfenis die ik heb vanuit het turnen, zoals de meeste meisjes in ons team.”

EK’s en WK’s

Cheerleading is overgewaaid vanuit Amerika naar Europa. In Nederland ontstaat steeds meer interesse in de sport, vanuit het turnen en acro. Anouk turnt al sinds haar vierde. Toen ze dertien was begon ze met cheerleading. Van die keuze heeft ze geen spijt: “In cheerleading zit zoveel energie. Je geeft alles in tweeënhalve minuut. Mensen bewegen door elkaar, doen salto’s, komen weer samen voor stunts. Daarna ben je helemaal kapot. Maar daar hou ik van.”

Anouk merkte al snel dat ze vastliep met turnen en acro. Ze kwam niet op een hoger niveau. “Met cheerleading zijn de mogelijkheden groter. We werden met ons team al snel kampioen van Nederland, wat een ticket voor het EK opleverde,” zegt Anouk. Inmiddels heeft ze vijf EK’s op haar naam staan, waarvan ze er twee won. “En je ziet nog eens wat van Europa: Glasgow, Bonn, Lubiana, Praag, Wenen. En ik ben twee keer naar Amerika geweest voor het WK.”

Combineren met studie

Topsport en studeren blijft een heikel puntje. Anouk studeert Liberal Arts aan Tilburg University en zit op kamers. Doordeweeks trainen zit er niet meer in. Ze traint nu op vrijdag en zaterdag, sessies tussen de drie en vier uur. Daarvoor reist ze terug naar Twente. “Nu train ik ook nog ruim drie uur op zondag met het Olympisch team. Vaak in Heerenveen. Gelukkig heb ik van de universiteit de topsportstatus gekregen. Ze houden er dus rekening mee dat ik soms niet bij tentamens of colleges kan zijn. Dat is wel een van de redenen dat het gemakkelijk voor me is om steeds terug naar het noorden van het land te gaan om te trainen.”

Toch is de toekomst onzeker. Hoe blijf je het cheerleaden combineren met studie, en later met werk? Anouk: “Ik ga volgend jaar een halfjaar naar Noorwegen voor mijn studie, dus dan stop ik sowieso even. Daarna wil ik het wel weer oppakken. Maar ik besef dat het iets is voor erbij. Ik moet een keertje stoppen. Ik krijg er ook niet voor betaald. Ik wil zolang mogelijk doorgaan, en proberen met het team naar de Olympische Spelen in 2020 te gaan. Dat zou echt heel vet zijn.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.