DUO mag ov-gegevens student bekijken

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) mag de reisgegevens van studenten bekijken, oordeelt de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep. Hiermee mag DUO inbreuk maken op de privacy van de student om te controleren of de student wel echt recht heeft op een uitwonendenbeurs. Om fraude op te sporen, mag de privacy worden geschonden, luidt de uitspraak.

DUO maakte eerder bekend sinds 2012 gegevens te bekijken van honderden studenten om fraude op te sporen. Bij een groot aantal studenten werd op deze manier fraude vastgesteld. Translink, de organisatie achter de ov-kaart, speelde de reisgegevens door naar DUO, maar ook naar meerdere instanties, zoals de Sociale Verzekeringsbank. 

Een vrouw werd beschuldigd van fraude, maar liet het er niet bij zitten. Ze voelde zich onheus bejegend: ze kreeg een uitwonendenbeurs, maar zorgde voor haar zieke moeder op haar thuisadres. De boete die ze kreeg vond ze onterecht en ze spande een zaak aan tegen DUO. Aanvankelijk kreeg ze gelijk van de rechter en dat leek ook voor anderen te betekenen dat DUO niet op deze manier met gegevens mocht omgaan. DUO ging echter in hoger beroep en won. Het hoogste rechtsorgaan besloot dat het opvragen van ov-gegevens een adequaat middel is om fraude te bestrijden. De gegevens die Translink deelt met derden kunnen gezien worden als zakelijke gegevens, en die mogen worden gedeeld met toezichthouders.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.