Hé jij!

De gemeente Tilburg gaat haar burgers voortaan genderneutraal aanspreken. Geen meneer en mevrouw meer. Hoe dan wel?

Dat is niet helemaal duidelijk. Ambtenaren studeren nog op de mogelijkheden. Waarschijnlijk wordt het in mijn geval ‘Geachte L. Koelman’. Maar ook ‘Hallo jij!’ wordt onderzocht, evenals ‘Geachte burger 15275558’ (al naar gelang je BSN) en het gezellige ’Hé gij doar!’, volgens goed Tilburgs dialect.

Tilburg sluit zich hiermee – naar eigen zeggen – aan bij ‘de maatschappelijke roep’ om geslacht niet langer te registreren en burgers sekseneutraal aan te spreken. Ik vraag mij af wélke maatschappelijke roep? De term ‘genderneutraal’ is nota bene door de burgers van Nederland verkozen tot meest irritante woord van 2017. Ik bedoel: is dat niet óók een maatschappelijke roep? Een roep naar ‘doe eens effe normaal’?

Rijst de vraag hoeveel Tilburgers zich man noch vrouw voelen of in een overgangsproces zitten. En – want dit is de hamvraag – hoeveel van hen onoverkomelijke problemen hebben met de termen ‘meneer’ en ‘mevrouw’. Ik heb geen idee. En ik durf er vergif op in te nemen dat de gemeente ook geen idee heeft. Gemeentelijk beleid, gebaseerd waarop eigenlijk?

Sterker nog, transgenders wíllen juist van het andere geslacht zijn en ook als zodanig aangesproken worden. Waarom anders de rompslomp van een geslachtsoperatie?

Maar ach, wat maakt het uit. Laat al die ambtenaren die te veel De Wereld Draait Door kijken, toch lekker fröbelen. Fijn hoor, dat brieven voortaan sekseneutraal zijn. Geen burgers meer uitsluiten: iedereen gelijk! De gemeente zit je zogezegd niet meer tussen de benen.

Behalve wanneer je toevallig door het centrum wandelt en daar verplicht preventief wordt gefouilleerd. Dan word je letterlijk in je kruis getast. Mannelijke inwoners door een mannelijke agent en vrouwelijke inwoners door een vrouwelijke agent. Wat er dan met die anderhalve genderneutrale Tilburger gebeurt die overal problemen mee heeft, daarop kon de gemeentewoordvoerder/ster/het* nog geen antwoord geven.

*doorhalen wat niet van toepassing is

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.