Waarom gender nog steeds invloed heeft op je toekomst

Als je denkt geen vooroordelen te hebben of stereotyperend te denken, dan heb je het mis. Bewust en onbewust staan onze gedachten klaar om een oordeel te vellen. Dit heeft invloed op onze handelingen. Hoe je het wendt of keert, gender heeft invloed op je plek in de maatschappij.

Tilburg Women’s Open organiseerde afgelopen vrijdag samen met het Academic Forum een congres over genderneutraliteit, voornamelijk toegespitst op women. Vijf vrouwen met kennis, ervaring en expertise proberen antwoord te geven op de vraag: will I let my gender influence my future? Alkeline van Lenning, docent en decaan van Liberal Arts and Sciences, fungeerde als moderator. Met haar scherpe opmerkingen en geestige hersenspinsels relativeerde ze de complexe moeilijkheden van het vrouw-zijn in onze maatschappij en zorgde ze voor een aaneengesloten geheel.

Preparerende presentaties

De griepepidemie had spreker Amanda Cawston in de greep. Ze liet haar presentatie over aan Silvia Ivani, een PhD-studente filosofie. De Italiaanse werd hiervoor gevraagd toen ze in de sportschool bezig was met gewichten, “iets wat vroeger ongewoon was”. Tegenwoordig hebben vrouwen meer keuzevrijheid, legde ze uit, maar achter die grote keuzevrijheid schuilen nog steeds ouderwetse denkpatronen. “Je kunt zelf bijvoorbeeld kiezen om parttime te werken zodat je deels thuis kunt blijven voor de kinderen. Borstimplantaten voor een dieper decolleté zijn ook je eigen keus. Maar de motivatie van je keuze is het probleem. Deze wordt beïnvloed door de maatschappij en de vooroordelen die in de lucht hangen.”

Gekleed in de kleuren van Tilburg University nam Josette Dijkhuizen het woord van Ivani over. Haar uitstraling, stem en pose schreeuwde: I am an independent woman. Als opgeklommen carrièrevrouw maakte ze een stukje genderproblematiek begrijpelijk door te vertellen vanuit persoonlijk perspectief. “Ik heb geen man en geen kinderen. Hierdoor gaan mensen er vaak vanuit dat dit komt door ambitie en een drang naar carrière. Niets is minder waar. Dat ik geen kinderen heb, komt doordat ik geen verzorgend type ben. Maar dat ik geen partner heb, komt door een gebrek aan leuke mannen.” Door veel te onderhandelen en op haar strepen te staan, heeft ze een cv om door een ringetje te halen. Dijkhuizen heeft verschillende awards in ontvangst genomen en is geprezen tot Top Vrouw van het jaar 2015 door FRITS Magazine. “Het maakt niet uit of je vrouw of man bent, dromen moet je zelf waarmaken. Dus stop met denken dat je iets niet kan.”

Gepassioneerd panel

Na de koffie- en theepauze was er ruimte voor het publiek om in dialoog te gaan met de twee sprekers, de moderator en twee docenten van de Universiteit van Tilburg; Piia Varis van Humanities en Marloes van Engen van Human Resource Studies. Het publiek stelde in totaal dertien vragen, waarvan negen door mannen. De antwoorden van de dames zorgden voor een overload aan informatie. Door het alledaagse straatbeeld te illustreren, maakten ze de gendersituatie concreter. Als men een slordig geparkeerde auto zien staan, ligt de schuld bij een incompetente vrouw óf een nonchalante man. Dat vrouwen zogenaamd atechnisch zijn, werd verworpen door het gebruik van Franse grammatica en het naaien van kleding. Twee voorbeelden waarbij een flink staaltje techniek aan te pas komt, zonder dat men het zich realiseert. Dat vrouwen die parttime werken als competent worden beschouwd, terwijl mannen die voor hetzelfde pad kiezen worden gestraft. Verschillende vormen van gedrag die vooraf al met een stempel zijn bedrukt en worden herkend door de maatschappij. Zo ontstaat er onderscheid tussen normatieve gedragingen voor de man en vrouw.

De panelleden werden bedankt met een presentje. Een doosje bonbons, verpakt in goud papier met een rode strik. Chocola en vrouwen, twee termen die stereotyperend hand in hand gaan. Een tikkeltje ironische afsluiting van de middag.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.