Gemeenteraadsverkiezingen: waarom moeten studenten gaan stemmen?

Gemeenteraadsverkiezingen: waarom moeten studenten gaan stemmen?

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Veel studenten geven aan niet te gaan stemmen of niet eens te weten dat de gemeenteraadsverkiezingen binnenkort plaatsvinden. De studentenraad in Tilburg wil daar verandering in brengen. Maar waarom is het voor studenten eigenlijk zo belangrijk om te gaan stemmen? Wij zochten het uit door in gesprek te gaan met verkiesbare studenten en medewerkers van de universiteit.

Bestuurskundestudent Dirk Honderd is secretaris van de Tilburgse studentenraad. “Het is voor studenten te onduidelijk waar de gemeente nou precies voor staat,” zegt hij. En dat is zonde, vindt de studentenraad, want het gaat ook om de belangen van studenten. De raad, die bestaat uit 14 leden en de belangen van studenten sinds 2011 behartigt, gaat daarom proberen meer studenten naar de stembus te krijgen. Een politiek debat en een speciale kieswijzer voor studenten moeten daarbij helpen. In samenwerking met de gemeente is ook de campagne ‘Tilburg laat je horen’ georganiseerd, waarbij jongeren via social media en een postercampagne andere jongeren oproepen om te gaan stemmen. 

Belangen van de student

Bob Jansen (masterstudent Sociale Psychologie en nr. 2 op de lijst van de SP) legt uit waarom juist studenten zouden moeten gaan stemmen. “Veel zaken die van belang zijn voor studenten worden in de gemeenteraad besloten. Bijvoorbeeld als het gaat om huisvestiging, daar is recent zelfs nog een discussie over geweest omdat jaarlijks een groep internationale studenten buiten de boot valt. Of als het gaat om betaalbare starterswoningen, de uitbreiding van de UvT richting het stadscentrum of de verbindingen in het openbaar vervoer.” Dit zijn allemaal zaken die de student raken, en die op gemeentelijk niveau geregeld worden.

“Te veel studenten verlaten Tilburg na hun studie omdat werk niet in de regio te vinden is”

Volgens Koen van der Krieken (promovendus bij TLS en nr. 12 op de lijst van D66) verdient de grote groep studenten in Tilburg de aandacht van de lokale politiek. “Er is behoefte aan een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Te veel studenten verlaten Tilburg na hun studie omdat het werk niet in de regio te vinden is. Tilburg moet de stad worden waar je ook na je studie goed kunt werken, goed kunt wonen en goed kunt leven. Tilburg moet verder bouwen op een sociaal en fysiek vlak.”

Klimaatverandering

Maar het zijn niet alleen deze specifieke belangen van studenten die reden zouden moeten zijn om te gaan stemmen, vindt Bas van Weegberg, die op dit moment bezig is met zijn bachelor Bestuurskunde. Hij is nummer 3 op de kandidatenlijst van GroenLinks en al een aantal jaar actief in de politiek. “Veel jongeren houden zich bezig met onderwerpen die niet zozeer iets met leeftijd te maken hebben, denk maar eens aan klimaatverandering of goede zorg. Als je bijvoorbeeld klimaatverandering wil aanpakken, moet je op lokaal niveau investeren. Of als het straks gaat om verkrijgen van een betaalbare woning of om goede zorg voor mijn oma. Het heeft allemaal directe invloed op het leven van mensen en dus ook van studenten.”

“De gemeente kan het dagelijks leven van een Tilburger in grote mate beïnvloeden”

“De gemeenteraad heeft ontzettend veel invloed op onze directe omgeving. Dat gaat niet alleen om stoeptegels en bomen in de straat maar ook om de aanvullende bijstand en de zorg”, vertelt Joost Westland (bachelorstudent Econometrie en nr. 8 op de lijst van de PvdA). “Het gaat bijvoorbeeld ook om het duurzamer maken van de stad en dat raakt iedereen, dus ook de mensen met een kleine portemonnee. De gemeente heeft daarnaast invloed op de hoogte van kamerprijzen en de huur van studentenwoningen.” Daarom is het volgens hem ontzettend belangrijk voor studenten om te gaan stemmen.

Koers gemeente

Volgens Nikolai Bentvelzen (bachelorstudent Bedrijfseconomie en nr. 15 op de lijst van de VVD) gaat het bij de verkiezingen vooral om het bepalen van de koers die de komende 4 jaar wordt gevaren. “De gemeente kan het dagelijks leven van een Tilburger in grote mate beïnvloeden, en het is aan de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat de gemeente dat goed doet.” Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de vraag hoe de binnenstad ontwikkeld zal worden, of hoe studenten een mooie en blijvende ervaring gegeven kan worden zodat zij na hun studie vaker overwegen om in Tilburg blijven.

Goede zorg, betaalbare woningen en duurzaamheid, dat zijn de grote thema’s van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor studenten komen daar ook nog eens specifieke studentenbelangen bij, zoals huisvestiging en de ‘braindrain’. Hoewel onze kandidaten verschillende meningen hebben als het gaat om de koers van de gemeente, zijn ze het toch over één punt met elkaar eens: er moeten zoveel mogelijk studenten gaan stemmen. Vuur gevat? De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart en stemmen kan ook op de campus.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.