Reanimeren op de campus doe je zo

Veel mensen zonder EHBO-diploma durven niet te reanimeren, blijkt uit onderzoek. Het Rode Kruis vindt dat zorgwekkend, omdat juist de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. Wat moet je doen als iemand in elkaar zakt op de campus? Wij vroegen het aan de Tilburgse studenten van de Rode Kruis Studentendesk.

Minder dan een derde van de mensen zonder EHBO-kennis durft een AED-toestel te gebruiken om iemand te reanimeren. Dat constateert het Rode Kruis na onderzoek van marktonderzoeker Kantar Public. Het Rode Kruis wil daar verandering in brengen. Een AED gebruiken is namelijk helemaal niet zo lastig, maar kan wel een levensreddende ingreep zijn.

Hart resetten

Ook op de campus van Tilburg University vind je op veel plekken een automatische externe defibrilator. Met een AED kan een elektrische schok worden toegediend aan het hart, om het hart te ‘resetten’. Als iemand een hartstilstand heeft, kan op die manier het hartritme weer hersteld worden. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar volgens het Rode Kruis is het apparaat gemakkelijk te bedienen.

Als iemand een hartstilstand krijgt op de campus, kunnen ook studenten zonder EHBO-kennis te hulp schieten. Davy Groffen, student Data Science en EHBO-coördinator van de Tilburgse studentendesk van het Rode Kruis: “Je kunt altijd helpen. De AED bevat plaatjes om uit te beelden waar er geplakt moet worden, en ‘praat’ in veel gevallen ook om uitleg te geven.”

Een AED bevat elektroden die je op de borst van het slachtoffer moet plakken. Als je dat gedaan hebt, vertelt het toestel je precies wat je moet doen. Als je een schok moet toedienen, hoef je alleen op een knop te drukken. Ook zonder training kun je dus een AED bedienen. Daarnaast moeten de alarmdiensten gewaarschuwd worden, zegt Groffen, eventueel door een tweede helper: “De meldkamerspecialist legt dan stap voor stap uit wat er gedaan kan worden.”

Hulp

Op de campus is hulp nooit ver weg, zegt Meena Rauf, rechtenstudent en voorzitter van de Tilburgse studentendesk van het Rode Kruis. “Er zijn tientallen bedrijfshulpverleners op de campus. BHV’s zijn opgeleid om te weten hoe er gehandeld moet worden bij noodgevallen op de campus, en er is contact met de beveiliging”, legt ze uit.

Bedrijfshulpverleners zijn in veel gevallen medewerkers van de universiteit, maar niet altijd. “Er is ook een groep studenten die BHV-gecertificeerd zijn”, aldus Rauf, die zelf ook BHV’er is. “Iedere doordeweekse avond zitten zes BHV-gecertificeerde studenten paraat in de UB, en twee in de Reitse Toren. Ook ’s ochtends en ’s middags zijn er altijd twee studenten aanwezig. De BHV-studenten krijgen elk jaar een opfriscursus, waarbij onder andere met de AED wordt geoefend.”

EHBO-training

Van de mensen mét EHBO-kennis is 97% bereid om iemand te reanimeren. Het Rode Kruis wil daarom meer mensen overtuigen om een cursus te volgen. De Tilburgse studenten van de Rode Kruis Studentendesk geven zelf alleen cursussen aan basisschoolleerlingen. Ze zijn wel betrokken bij het organiseren van cursussen voor volwassenen. “Op dit moment zijn we bezig met het inplannen van een les ‘snelcursus EHBO’, voor maximaal twaalf deelnemers”, aldus Davy Groffen. Alle EHBO-cursussen van het Rode Kruis, waaronder ook cursussen die gericht zijn op reanimeren en AED, zijn op de website van de organisatie te vinden. Het is ook mogelijk om een cursus op locatie aan te vragen.

Nog een laatste gouden tip van Meena Rauf: “Download de EHBO-app van het Rode Kruis voor veel praktische tips.”In deze NOS-video demonstreert het Rode Kruis hoe je een AED gebruikt om iemand te reanimeren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.