Achter de façade van de advocatuur

Televisie-series als ‘Suits’ zorgden ervoor dat veel rechtenstudenten een carrière in de advocatuur ambieëren. Maar is het werkelijk allemaal zo fantastisch? Hubert-Jan van Boxel was gisteren op de universiteit en scheen eens met een ander licht op deze prestigieuze wereld.

Topnotaris

Van Boxel werkte jarenlang als topnotaris en partner bij prestigieuze advocatenkantoren zoals De Brauw Blackstone Westbroek, Loyens&Loeff en AKD. Tot het moment kwam dat hij ziek werd vanwege zijn werk, door stress en constante druk. Na herstel hiervan schreef hij een boek over zijn ervaringen in de top van de Nederlandse advocatuur om alles te verwerken. Hierover vertelde hij gisteren tijdens een bijeenkomst in de Black Box, georganiseerd door het Academic Forum en studieverening ELSA.

Misstanden

Meer uren opschrijven dan gewerkt, ‘moonen’ in de bus, vragen zoals ‘do you swallow’, cocaïne en drank. Dit is een greep uit de voorbeelden die Van Boxel noemde tijdens zijn presentatie over wat hij tegen kwam gedurende zijn werk bij Nederlandse topkantoren. Maar hoe komt het tot dit soort immorele taferelen? Van Boxel ziet de oorzaak voornamelijk in de druk die ontstaat door verplichte omzet. Mensen gaan dan gekke dingen doen om die druk te verwerken. Daarnaast is een dergelijke werkomgeving vaak, wat hij noemt, “een biotoop voor geesteszieken”. Dit soort ‘zieke’ mensen komen graag in een dergelijke omgeving terecht omdat ze uit zijn op macht en prestige.

Discussie en kritiek

Het verhaal van Van Boxel biedt een pikant kijkje achter de schermen van deze verborgen wereld. Dat hij met zijn verhaal naar de buitenwereld is gestapt, levert hem echter niet alleen lof maar ook kritiek op. Tijdens de discussie na afloop van zijn presentatie, kwam de vraag of van Boxel zich niet schuldig heeft gemaakt aan “eerst rechts vullen en dan links lullen”. Maar daarmee is van Boxel het niet eens: “Ik wilde inderdaad mee doen, maar ik heb nooit meer uren geschreven dan wat ik heb gewerkt, en heb nooit coke in mijn neus gestopt.” Voor hem was het schrijven van het boek ook niet bedoeld om de wereld te veranderen of met de vingers te wijzen, maar om het verhaal van zich af te schrijven.

De presentatie van Van Boxel laat een weinig rooskleurig beeld zien van de topadvocatuur. Toch zeggen studenten nog steeds volmondig ja op de vraag of zij nu nog steeds voor de grote kantoren willen werken. Ook Van Boxel geeft aan dat je die kans zou moeten grijpen als je die krijgt: “Gewoon doen, maar wakker en bij jezelf blijven”, is zijn advies.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.