Betrokken ouders laten student moeilijk los

Ouders bemoeien zich steeds intensiever met de schoolcarrière van hun kind – ook als de kinderen volwassen zijn en beginnen aan het studentenleven. De universiteiten van Wageningen en Maastricht hebben nu zelfs een oudervoorlichter, waar betrokken vaders en moeders terecht kunnen met al hun vragen.

Lastige ouders zijn in de lerarenkamers van scholen al veel langer onderwerp van gesprek. Vooral de ouders van basisschoolleerlingen staan bekend om hun mateloze betrokkenheid bij het onderwijs van hun kind. Socioloog Herman Vuijsje en journalist Anne Groen schreven er vorig jaar een boek over, Eindeloos ouderschap, waarin ze stellen dat ouders zich meer dan ooit verantwoordelijk voelen voor het geluk en succes van hun kind. Moderne ouders willen dat hun kind slaagt. En als dat dreigt te mislukken, schromen ze niet om verhaal te halen bij de school.

Oudervoorlichter

Toegewijde vaders en moeders die precies willen weten wat er in de klas gebeurt, kom je niet alleen tegen op het schoolplein. Ook ouders van studerende kinderen nemen steeds vaker geen genoegen met een plek langs de zijlijn terwijl hun kinderen zich een weg door hun studietijd banen. Ze willen hun ploeterende kinderen begeleiden en ondersteunen, maar ze weten vaak niet goed hoe. Daarom hebben de universiteiten van Wageningen en Maastricht sinds kort een oudervoorlichter, schrijft journaliste Ally Smid in een opinie in Trouw, ‘een splinternieuwe functie, de enige in Nederland’.

Die oudervoorlichter is de 64-jarige Hermien Miltenburg. Haar website wordt jaarlijks door zo’n 100.000 ouders bezocht. Op de site zijn webinars, weblezingen en blogs te vinden, waarin Miltenburg allerlei onderwerpen behandelt die relevant kunnen zijn voor de ouders van studerende kinderen: geldzaken, studiekeuze, voorbereiding op de arbeidsmarkt, een kamer vinden, wel of geen tussenjaar. Ouders kunnen ook antwoord vinden op meer fundamentele vragen, zoals ‘Ben ik overbodig geworden?’ en ‘Loslaten of regisseren?’.

Zelfredzaamheid

Ally Smid spreekt in Trouw haar zorgen uit over de mate waarin volwassen kinderen tegenwoordig bij het handje worden genomen. Moeten studenten niet de ruimte krijgen om het zelf uit te zoeken, zonder bemoeienis van hun goedbedoelende ouders?

Volgens Miltenburg hoeft ouderbegeleiding de zelfredzaamheid van studenten niet in de weg te staan. Studenten en studiekiezers kunnen juist veel hebben aan ouderlijk advies; zij zien hun ouders vaak als belangrijkste raadgever. Het is voor ouders wel belangrijk om daarin de juiste balans te vinden. “Bemoeizuchtige ouders doen hun kind geen plezier, volwassen zijn betekent zelf dingen uitzoeken”, laat Miltenburg aan Univers weten. “Maar het kan geen kwaad als ouders wijze raad geven die jongeren al dan niet aannemen. Het blog geeft tips en tools voor hoe die wijze raad er dan uit zou kunnen zien. Maar de verantwoordelijkheid voor studiekeuze en studie ligt bij de aanstaande student, niet bij de ouders.”

Grenzen

Miltenburg legt in verschillende blogs uit dat er grenzen zijn aan de betrokkenheid van ouders, zowel vanuit juridisch als pedagogisch oogpunt. Zo mag de universiteit geen informatie over de studievoortgang van de student geven aan ouders (‘dat heeft te maken met de privacywet’), en kunnen ouders niet op eigen initiatief langsgaan bij de decaan om de studieproblemen van hun kind te bespreken.

En ook belangrijk om te weten: hoewel studenten het leuk vinden als hun ouders langskomen op hun studentenkamer of op de campus, dient een bezoekje van paps en mams wel altijd even aangekondigd te worden. 

Tilburg

Aan Tilburg University is op dit moment nog geen oudervoorlichter, maar het staat Tilburgse ouders vrij om met hun vragen bij Miltenburg aan te kloppen: “Ouders van studenten die studeren in Tilburg of dat van plan zijn kunnen ook bij mij terecht.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.