Koen Becking benoemd tot ereprofessor in Zuid-Afrika

Koen Becking, collegevoorzitter van Tilburg University, is door de Universiteit van Stellenbosch benoemd tot ereprofessor. Becking krijgt de Zuid-Afrikaanse eretitel voor de bijdrage die hij heeft geleverd aan zijn veld.

Het ereprofessoraat wordt door de Universiteit van Stellenbosch verleend als blijk van erkenning voor ‘bewezen expertise en eminentie’ binnen een bepaald vakgebied, zo staat geschreven in de benoemingsbrief die Koen Becking ontving van de Zuid-Afrikaanse universiteit.

Grote eer

Het vakgebied waarin Becking uitblinkt: publiek leiderschap. Becking studeerde politicologie in Amsterdam, promoveerde in Utrecht en vervulde verschillende topfuncties in de publieke sector. Voordat hij naar Tilburg kwam, was hij directeur van de publieke omroep KRO en van het opleidingscentrum voor de Nederlandse overheid.

Becking vindt het een grote eer dat de titel van honorary professor, of ereprofessor in het Afrikaans, hem is toegekend. “Ik ben trots en blij”, aldus de Tilburgse collegevoorzitter.

Partners

Aan de Universiteit van Stellenbosch is Becking een oude bekende. Hij werd benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de School of Public Leadership van Stellenbosch in 2003, lang voordat hij aantrad als voorzitter van het Tilburgse universiteitsbestuur, en opnieuw in 2015. Hij vliegt met enige regelmaat naar Zuid-Afrika om colleges en lezingen te geven over publiek leiderschap.

“Toen ik zes jaar geleden naar Tilburg kwam, ontdekte ik dat de universiteiten van Tilburg en Stellenbosch al vele jaren partners waren”, aldus Becking. “Het samenwerkingsverband tussen onze universiteiten is heel sterk, en ik hoop dat dat nog lang zo blijft.”

100-jarig bestaan

Becking was deze week nog te gast in Stellenbosch, om de viering van het 100-jarig bestaan van de universiteit bij te wonen. “Daar ontmoette ik ook een voormalig vice-rector van Stellenbosch University, die betrokken was bij de eerste overeenkomst tussen onze universiteiten, zo’n vijfentwintig jaar geleden.”

Het eeuwfeest van de Zuid-Afrikaanse universiteit was een bijzondere aangelegenheid. “De universiteit heeft een roerige geschiedenis”, legt Becking uit. “Tijdens het eeuwfeest werd stilgestaan bij het verleden; bij de rol van de universiteit tijdens het apartheidsregime, maar ook bij de verzetsstrijders aan de universiteit.”

Er werd ook gesproken over het heden – op dit moment mag de universiteit zich tot de beste universiteiten van Zuid-Afrika rekenen en lopen er zo’n dertigduizend studenten rond op de campus – en vooruitgeblikt naar de toekomst. “De toekomstvisie van Stellenbosch University lijkt op die van ons”, aldus Becking. “Met onderwijs en onderzoek wil de universiteit impact hebben op de samenleving.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.