Proefschrift leidt tot Kamervragen

Computers nemen steeds meer werk uit handen bij de overheid, maar wat is het risico hiervan? Marlies van Eck (Tilburg University) schreef er een proefschrift over dat tot Kamervragen leidde.

Tijdens haar werk bij de Belastingdienst, viel het Van Eck op hoe groot en belangrijk de rol van de computer is geworden. Ze besloot er een proefschrift over te schrijven. Ze beschreef bijvoorbeeld hoe systemen van de overheid automatisch bepalen of je recht hebt op kinderbijslag. Dat doen ze aan de hand van regels. Die regels zijn vertaald naar computercode, waardoor het niet leesbaar is voor een doorsnee burger, of zelfs voor een rechter. “Als er dan een fout gemaakt wordt, dan is dat heel moeilijk te herstellen, laat staan te bewijzen als burger.”

De pas tot doctor gepromoveerde Van Eck is blij verrast dat haar onderzoek landelijke aandacht kreeg: “De computer doet het bijna altijd goed, maar we moeten er nooit blindelings op vertrouwen.” Er moet volgens Van Eck ook een ‘loods’ komen, een ambtenaar die de weg weet binnen de ingewikkeld georganiseerde overheid: “als er iets bij de overheid fout gaat, moet de taak om het recht te zetten niet bij de burger liggen.” Ze merkt dat juristen zich vaak niet realiseren hoe machtig en belangrijk de rol van de systemen zijn, en hoopt dat de resultaten van haar onderzoek en de Kamervragen meer bewustzijn creëren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.