Jongeren worstelen met financiële administratie
Minstens 40 procent van de Nederlanders heeft moeite om het overzicht over hun financiële administratie te bewaren. Zij hebben vaker betalingsachterstanden en staan vaker rood dan mensen die hun administratie volledig op orde hebben. Jongeren tussen de 18 en 35 jaar vormen een risicogroep.
Dit blijkt uit het rapport Financiële administratie 2018 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud onderscheidt twee risicogroepen: de 18 tot 35-jarigen (34 procent van de Nederlanders van 18 tot 64 jaar) en de niet-digitaal vaardigen (minstens 1 op de 5 volwassenen).
Zie ook maar eens het overzicht te bewaren tegenwoordig. Rekeningen komen steeds vaker ‘versnipperd’ binnen: via de post, via de mail, via de automatische incasso. Daardoor is het lastig geworden om alles bij te houden. Post wordt nog altijd sneller bekeken dan nota’s in een digitale omgeving, blijkt uit het onderzoek, en 44 procent vergeet abonnementen vanwege automatische incasso’s.
Meer aandacht voor jongeren
Vooral jongeren ontbreekt het aan administratieve vaardigheden. Het ontbreekt hun vooral aan een vast en eenduidig systeem waarmee zij op een geordende manier overzicht kunnen houden over hun financiële administratie. Ook zien zij vaker belangrijke documenten in de e-mail over het hoofd en vergeten vaker welke abonnementen er nog lopen.
Van de 35-minners lukt het de helft (49 procent) om de administratie bij te houden, van de 35-plussers lukt 63 procent dat. Het Nibud vindt bij de financiële opvoeding horen dat ouders hun kinderen leren hoe zij hun administratie kunnen ordenen en bijhouden. Ook zou het Nibud graag zien dat scholen er meer aandacht aan besteden.
Kun jij wel wat hulp gebruiken? Het Nibud helpt gebruikers om financieel overzicht te krijgen via een vandaag gelanceerd programma, de Nibud Bewaarwijzer.