Universiteitsuniformen

De medewerkers van de LIS service desk moeten binnenkort verplicht een uniform dragen. Dat is nodig, voor de herkenbaarheid. Geen overbodige luxe, want stel je voor: je laptop maakt geen verbinding met Eduroam en je vertrouwt het ding toe aan Jan-Pieter van LIS. Twee weken later krijg je een vakkundig onklaar gemaakte laptop terug en blijkt dat Jan-Pieter eigenlijk een docent rechtsfilosofie is. Dan baal je.

Om dit soort excessen te voorkomen, dragen de helpdesk-medewerkers binnenkort allemaal dezelfde trui. Daarmee wordt ook meteen voorkomen dat medewerkers van LIS in een dolle bui ongemerkt een college rechtsfilosofie gaan verzorgen. Niet alle medewerkers bij LIS zijn blij met het uniform, maar het past wel goed bij de professionaliseringsslag van de laatste jaren. Die houdt in dat een LIS-medewerker die ik al jaren ken en die 25 jaar ouder is dan ik, me laatst ‘mevrouw’ en ‘u’ noemde. Want ik ben ‘de klant’. Ik heb deze collega gezegd dat hij normaal moet doen, dus als hij me nu komt helpen noemen we elkaar stiekem tóch bij de voornaam. Dat maakt computerreparaties opeens een heel spannende onderneming.

Maar goed, die uniformen zijn natuurlijk wél nuttig. Zo gaf ik laatst mijn kapotte Surface Pro (een soort macbook) af aan de man bij de kroketten in de Mensa. Door zijn Sodexo-uniform realiseerde ik me nog net op tijd met wie ik te maken had. Het had een haar gescheeld of de Surface Pro was gefrituurd. Naast herkenbaarheid, zorgt zo’n uniform trouwens ook meteen voor gelijkheid onder medewerkers. Dus geen gezeur over te korte rokjes of hoofddoekjes: iedereen bij LIS krijgt gewoon dezelfde trui, een te kort rokje en een hoofddoek. Allemaal gelijk en wel zo herkenbaar. 

De vraag is waarom dit nuttige beleid beperkt blijft tot de LIS service desk. Het is namelijk ook verwarrend voor studenten als er opeens een baldadige hoogleraar Econometrie een college ‘Kernvragen van Personeelwetenschappen’ gaat staan geven. Of nog erger, als ik – promovenda – ga roepen dat ik de rector ben en mensen dan opeens wel naar me gaan luisteren. Kortom, zo’n uniform is geen slecht idee. Daarom het volgende voorstel, zodat de medewerkers van Tilburg University voortaan herkenbaar zijn:

1. Alle hoogleraren dragen verplicht altijd een toga. In de zomer is dat al snel wat warm, dus het is dan aan te bevelen om verder niets aan te trekken.

2. De universitair hoofddocenten doen grotendeels het werk van een hoogleraar, maar krijgen daar nog niet naar betaald. Zij moeten daarom een halve toga aan. Het is dan aan te bevelen om daar wél iets onder aan te trekken, ook in de zomer.

3. De andere docenten verzorgen vaak veel onderwijs, maar zoals ook minister Bussemaker in 2017 opmerkte, daar is weinig waardering voor binnen de academische wereld. Deze docenten halen een groot deel van ons geld binnen, maar maken geen carrière. Om dit wat herkenbaarder te maken, stel ik voor dat deze docenten voortaan allemaal rondlopen in een jute zak. Dat scheelt ook weer geld in de aanschaf van bedrijfskleding, wat dan gewoon – zoals het hoort – in onderzoek gestoken kan worden.

4. En ten slotte, de promovendi. Volgens de rector: “de laatste vorm van slavernij in het Westen. Hoogleraren houden promovendi – en zo praten ze er ook over: alsof het lijfeigenen zijn.” Er is trouwens een subtiel verschil tussen slaven en lijfeigenen, aldus Wikipedia: “Het verschil met slavernij is voornamelijk dat lijfeigenen een gezin konden stichten (wat met slaven lang niet altijd het geval was), een stukje land mochten bebouwen om hun gezin te voeden en niet zonder hun gezin en hun land konden worden verkocht”. Ik heb een gezin gesticht en een moestuin, maar ik weet eerlijk gezegd niet of ik zonder dat alles verkocht kan worden. Dus heb ik maar gewoon gekozen voor het outfit dat me het meest aanspreekt: de tunica (soort lakenachtige jurk) van niet al te slechte kwaliteit zoals gedragen door Romeinse hoogopgeleide slaven.

Met deze uniformen worden de verschillende rangen binnen de universiteit een stuk zichtbaarder. Laat dan ook alle medewerkers per faculteit alleen kleding in één bepaalde kleur dragen en we zijn weer helemaal herkenbaar.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.