Energieslurpend huis verliest waarde, behalve in grote stad

Energieslurpend huis verliest waarde, behalve in grote stad

Hoe energiezuinig je huis is, maakt in de vier grote steden weinig uit voor de verkoopwaarde. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie. In de rest van het land brengen de slechtst geïsoleerde huizen (energielabels F en G) zo’n 13.000 euro minder op.

Alle Nederlandse huizen hebben sinds drie jaar een energielabel, dat oploopt van G (het minst zuinig) tot A (het zuinigst). Je huis goed isoleren en zonnepanelen leggen bespaart energiekosten, maar levert ook geld op bij de verkoop van het huis. Maar niet in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag: daar is de woningmarkt zo overspannen, dat kopers nauwelijks naar de duurzaamheid van een huis kijken.

In de rest van het land gebeurt dat juist steeds meer. Huizen met labels A en B worden gemiddeld ruim honderd dagen eerder verkocht dan huizen met F of G. Ook leveren ze gemiddeld 19.000 euro meer op dan de woningen met de lage, rode labels.

Groene premie

brounenHoogleraar Brounen werkt bij TiSeM en TIAS. Hij en zijn collega’s onderzoeken elk half jaar wat energielabels betekenen voor de verkoop. “Je ziet dat er een ‘groene premie’ op huizen is gekomen van 2 tot 3 procent van de vraagprijs. Tegelijkertijd is er een ‘rode korting’. Beiden zijn gegroeid.”

Brounen denkt dat die trend nog iets doorzet. “Als kijkt naar de besparing op je maandelijkse energierekening, zou het verschil in aanschafprijs tussen rode en groene labels zo’n 30.000 euro kunnen zijn.” Hij denkt niet dat het verschil werkelijk oploopt tot dat bedrag: kopers denken daarvoor niet calculerend genoeg. Maar: als de energieprijzen stijgen, of de overheid duurzame investeringen gaat afdwingen, kan het verschil verder oplopen.

Oude woningen

Voor het eerst keken Brounen en zijn team bij deze onderzoeksronde specifiek naar de vier grote steden. “In een stad als Amsterdam heb je meer oude woningen in rode categorieën”, zegt Brounen. “Maar kopers zijn daar al blij als ze een woning kunnen krijgen. Ze betalen al boven de vraagprijs. Je hebt niet eens de kans in een onderhandeling over het energielabel te beginnen.”

Volgens Brounen is het energielabel niet geschikt als stimulans aan huizenbezitters om eens flink te gaan isoleren. “Daartoe moet de overheid mensen met prikkels en premies verleiden. En dat is dus zeker zo in de grote stad.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.