Stemmen met blockchain

Democratische verkiezingen zijn niet altijd betrouwbaar, terwijl ze dat wel moeten zijn. Gijs van de Water (Information Management) onderzocht of de blockchain uitkomst biedt.

 Verkiezingen zijn de ruggengraat van moderne democratieën. Door te stemmen bepalen burgers wie het land gaat regeren. Maar in allerlei landen wordt gesjoemeld met stemmen. Zelfs in Nederland bleek dit mogelijk, toen er gestemd zou worden met stemcomputers. Het is lastig betrouwbare verkiezingen te organiseren.

Een enthousiasteling zal uitroepen: natuurlijk! De blockchain is momenteel het antwoord op alles. Maar er moet bij democratische verkiezingen wel worden voldaan aan enkele basisprincipes. Verkiezingen moeten toegankelijk zijn, transparant, en op voorhand mag niet zeker zijn wie gaat winnen. En dan blijkt de blockchain zo geweldig nog niet.

Als verkiezingen worden gehouden op een openbare blockchain, kunnen kiezers op verkiezingsdag zien waarop wordt gestemd. Dit kan stemgedrag beïnvloeden. Het is ook mogelijk om een private blockchain te gebruiken, een die niet door iedereen ingezien kan worden, maar dat is als een zwarte doos. Omdat de stemmen verborgen worden gehouden, zijn de verkiezingen niet transparant. Een algemener probleem is volgens Van de Water dat we computers niet onvoorwaardelijk kunnen vertrouwen. Kwaadwillenden kunnen stemcomputers nog altijd manipuleren, zodat bijvoorbeeld een stem op GroenLinks wordt omgezet naar een stem op de VVD. De blockchain is, kortom, niet geschikt voor verkiezingen.

Cijfer: 8

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.