Tilburg University wil transparante wetenschap
De universiteit gaat werk maken van open science. Tilburgse wetenschappers die er zelf mee aan de slag willen, kunnen terecht bij het Open Science Network.
Wetenschap moet transparanter worden, luidt de roep van de open science-beweging. Wetenschappelijke publicaties moeten voor iedereen in de wereld gratis te lezen en te gebruiken zijn, net zoals de data die eraan ten grondslag ligt. Ook kunnen colleges en ander onderwijsmateriaal online toegankelijk gemaakt worden. Hier heeft de maatschappij belang bij, zegt Hylke Annema, afdelingshoofd van Research Support. “De academie moet geen ivoren toren zijn, wat we hier doen wordt met belastinggeld betaald. We moeten proberen kennis in de maatschappij te laten landen, zodat iedereen, ongeacht hoe slim je bent en waar je woont, kennis kan nemen van de inzichten die de wetenschap heeft. Daar profiteren burgers van, maar ook bedrijven en allerlei instellingen. Bovendien straalt het positief af op de universiteit en op onze onderzoekers en docenten.”
Wetenschappelijk gezien zijn er ook voordelen te behalen, aldus Annema. “De academie is redelijk gesloten, onderzoekers houden data vaak voor zichzelf, zijn bang dat anderen ermee aan de haal gaan. Terwijl voortbouwen op kennis en het bundelen van kennis juist tot verbeteringen leidt in de wetenschap.” En de wetenschap wordt er controleerbaarder door. Als methoden bijvoorbeeld vooraf worden vastgelegd, wordt fraude tegengegaan.
Just heard: 475k EUR approved by @TilburgU for Open Science plan spearheaded by @hylkeannema!
Hopefully this will help grow the Open Science community at Tilburg 🙂#opencon
— ⓪ Chris Hartgerink (@chartgerink) 9 februari 2018
Bij dit netwerk, het Tilburg University Open Science Network, worden wetenschappers uit verschillende faculteiten bijeengebracht. “Zodat ze kennis met elkaar kunnen delen over open science, en meenemen naar de eigen werkplek.” De focus ligt bij jonge wetenschappers, de promovendi, post-docs en (universitair) docenten. Die hebben nog een hele carrière voor zich, en staan volgens Annema te popelen om aan de slag te gaan met open science. Dat komt goed uit, want uiteindelijk is het de bedoeling dat open science niet door Annema wordt gerund vanuit de bibliotheek, maar wordt gedragen door de wetenschappers zelf.
Kick-off
Volgende week donderdag 17 maart van 10.30u tot 12.00u houdt Hylke Annema met Chris Hartgerink van TSB een kick-off meeting voor het netwerk. Er zijn al zo’n twintig aanmeldingen van vooral promovendi uit de verschillende faculteiten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar h.c.annema@tilburguniversity.edu. De locatie wordt nog bekendgemaakt.