Theater en wetenschap over de impact van een ongeluk

Wat doet het met je, als je een naaste verliest door een verkeersongeval? Op die vraag schijnen Intervict, Slachtofferhulp Nederland én theatermaakster Wendy Hoogendijk vrijdagmiddag hun licht tijdens een seminar in theater de NWEVorst in Tilburg, voorafgegaan door Hoogendijks theatersolo ‘Radiostilte’.

De Rotterdamse zangeres en theatermaker Hoogendijk verloor zelf haar vader in een verkeersongeval. Ze bracht afgelopen najaar het album ‘Radiostilte’ uit, en toert nu rond met een theatervoorstelling onder dezelfde naam, over de ‘achtbaan die rouwen heet’ en over ‘liefde, humor en veerkracht’.

Na de theatersolo spreken Pauline Aarten, Rik Ceulen en Suzan van der Aa over onderzoek naar slachtoffers en nabestaanden van verkeersmisdrijven. “Ik vind de combinatie met theater een hele  mooie”, zegt Aarten. “Onderzoek is vaak wat abstracter. Theater kan misschien beter de aandacht vestigen op de impact die een ongeval heeft op slachtoffers.” Het seminar is bedoeld voor nabestaanden en slachoffers zelf en voor profesisonals die met hen werken, en voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp.

(Tekst loopt door onder foto.)

Narratief onderzoek

Aarten, inmiddels onderzoeker aan de Universiteit Leiden, werkte tot voor kort bij de Academische Werkplaats van Intervict. Samen met Rik Ceulen deed ze onderzoek naar de impact van een verkeersmisdrijf op slachtoffers.

Dat gebeurde met narratieve technieken: ze lieten slachtoffers en de nabestaanden van dodelijke slachtoffers hun levensverhaal vertellen, en de rol van het ongeluk en de afwikkeling daarvan beschrijven. De onderzoekers voerden met elke deelnemer gesprekken van twee tot vier uur. Ze keken onder andere naar de rechtszaak, de letselschadeafwikkeling en lotgenotencontact.

“Gebruik van het narratief is een nieuwe ontwikkeling in de criminologie en victimologie”, zegt Aarten. “Wat slachtoffers meemaken is vaak niet in categoriën in te delen, zoals je in een survey zou doen. Met narratieven hebben slachtoffers meer de ruimte om hun verhaal te vertellen. Vaak vinden ze dat ook fijn. En dat is belangrijk, want als onderzoeker vraag je mensen iets op het meest pijnlijke moment. Je wilt in ieder geval niet de pijn vergroten.”

Onbekende wereld

Aarten en Ceulen deden hun onderzoek in opdracht van SASS, de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving, die ook sponsor is van de theatervoorstelling van Hoogendijk.  Vrijdag gaan ze in op de belangrijkste uitkomsten. “De informatievoorziening aan slachtoffers is heel belangrijk”, zegt Aarten. “De wereld van rechtszaken en letselschadeclaims is een wereld die ze niet kennen. Als een politieonderzoek langer duurt hebben ze daarvoor wel begrip, maar het is van belang ze goed op de hoogte te houden.”

Tijdens het seminar komt ook het onderzoek van Suzan van der Aa aan bod, die ook net bij Intervict is vertrokken om hoogleraar te worden in Maastricht. Van der Aa onderzocht de ervaringen van verkeersslachtoffers en nabestaanden in de rechtszaal.

De middag is gratis toegankelijk, maar reserveren is verstandig, want het aantal plaatsen is beperkt.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.