Afwaardering Amerika alleen maar waarschijnlijker
Onze topeconoom Sylvester Eijffinger was onlangs opnieuw te gast aan het economiedepartement van Harvard University. We vroegen hem naar de stemming onder ‘s werelds meest briljante economen nu hun eigen president Donald Trump het nieuws domineert.
1. Wij begrepen dat u een ongelukje kreeg en een poosje in het gips heeft gezeten. Hoe ging dat in Amerika?
“Ik moet zeggen dat mijn collega’s enorm goed voor me hebben gezorgd. Ik kreeg een toegankelijke kamer met een mooi uitzicht op de yard. Kan je nagaan, Nobelprijswinnaars en topeconomen die koffie halen, of met alle plezier een lift gaven naar mijn logeeradres, zoals macro-econoom Greg Mankiw dat deed. Dat valt me sowieso op: hoe complimenteus en collegiaal ze daar allemaal zijn voor elkaar. Hier bij ons mag die genereuze mentaliteit wat mij betreft ook wel ietsje meer.”
2. Gaat het er ook zo gemoedelijk aan toe als het onderwerp Trump ter tafel komt?
“Dat is dus het vreemde: Trump is werkelijk de hele avond te zien op televisie, maar op de universiteit spreekt niemand erover. Ze praten wel wanneer je aandringt, maar ook dan merk je dat ze eigenlijk helemaal geen zin hebben om het er nog over te hebben. Je merkt dat er veel ergernis en schaamte is.”
3. Zijn er dan geen Republikeinen te vinden aan Harvard?
“Jawel, er werken bijvoorbeeld economen die nog adviseurs waren van president Bush, maar zij vinden ook dat met Trump een politieke soap is begonnen die het land in een constitutionele crisis heeft geworpen. Deze Republikeinen houden zich liever stil in afwachting van wat gaat komen. Onderzoeker Mueller is nog bezig aan zijn onderzoek naar banden met de Russen, er is het onderzoek naar Trumps advocaat en de hele affaire met pornoactrice Stormy Daniëls. En dan komt er nu ook nog een onderzoek ingesteld door de Democraten. Wellicht dat de uitkomsten hiervan bijdragen aan een verlies van Trump bij de midterm elections in november. Overigens is er wel een enkeling te vinden die zich nog achter het economische beleid van Trump schaart: Robert Barro. Een aparte man, die altijd geheel zijn eigen plan trekt.”
4. Heeft deze Barro gelijk wanneer hij zegt dat Trump de economie wel degelijk sterker maakt?
“Het kan best dat Trump de economie op korte termijn aanjaagt, al is de vraag of de opleving niet al onder Obama is ingezet. Op de iets langere termijn is Trump echter bezig het land in de schulden te steken. Hij zit op een staatschuld van 110 procent van het bbp en dat kan ook naar 120 gaan. Nederland zit onder de 60 procent, en wanneer we de aandelen van ABN AMRO verkopen, gaan we nog verder naar beneden. Dat is heel goed, maar Amerika gaat landen als Italië achterna. Eerder voorspelde ik een afwaardering van Amerika door de credit rating agencies. Die is alleen maar waarschijnlijker geworden.”
5. Trumps schoonzoon Jared Kushner en ook z’n economische adviseur Peter Navarro zaten op Harvard. Doen hun docenten nog iets om ze op andere gedachten te brengen?
“Kushner is een rich kid en dan kan je Harvard betalen, zo’n 60 à 70 duizend dollar per jaar. Uiteindelijk zijn alumni vrij om te doen wat ze willen, maar neem maar van mij aan dat er schamper wordt gesproken over zo’n Navarro. Die zou, als econoom, beter moeten weten.”