In Prisma moeten de ramen dicht en de luchtreinigers aan

In Prisma moeten de ramen dicht en de luchtreinigers aan

Het is bepaald geen pretje om in Prisma te werken, en zeker niet op de begane grond. Schimmel, stof en ongedierte, van alle kanten wordt de gezondheid van medewerkers bedreigd.

Al toen omstreeks 1970 de eerste muren van het Prismagebouw verrezen, was het de bedoeling dat het gebouw gauw tegen de vlakte zou gaan. Een halve eeuw later staat het illustere pand er nog, en vangt het nog altijd de groeischeuten op van de universiteit. Vele studenten en personeel zijn erin opgevangen en verdwaald en muizen en ander ongedierte, de tocht en de schimmel konden er veelal vrijelijk hun gang gaan.

Momenteel zijn het de economen die zich mogen redden in de noodbouw, zolang het Koopmansgebouw wordt gerenoveerd. En dat is zoals het is, maar tijdens de Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI) werd vandaag opgemerkt dat het qua hygiëne op de begane grond echt niet meer gaat. De fractie TiU International brengt dit punt al sinds december naar voren in de raad, maar het is nog steeds niet opgelost. “Er zijn metingen gedaan, er zijn stoelen schoongespoten en als klap op de vuurpijl kwam er laatst een kar voorbij met insecticiden voor muizen, wespen en weet ik wat allemaal,” zegt Korine Bor van de medewerkersfractie. “De mensen kunnen daar niet meer blijven zitten, ze krijgen gezondheidsklachten, als ze die niet al hebben.”

“De mensen krijgen gezondheidsklachten, als ze die niet al hebben”

Vastgoeddirecteur Paul Hoeijmans zegt dat er in maart wekenlang onderzoek naar de situatie is gedaan door een externe firma. Daar rolde een advies van twintig pagina’s uit, waarop actie volgde. Er zijn bijvoorbeeld inderdaad stoelen schoongemaakt en luchtreinigers geplaatst. De situatie is wat betreft de afdeling vastgoed en onderhoud nu in orde. Al is die zeker niet ideaal, en weerbarstig. “Medewerkers zetten de luchtreinigers uit omdat ze teveel geluid maken, of vanwege tochtklachten.” En dat medewerkers de ramen tegelijkertijd wel eens open zetten, helpt ook niet mee. Zo waait er stof naar binnen.

TiU International vindt dat er meer moet gebeuren, de fractie krijgt veel klachten. “Je kan wel zeggen dat mensen de ramen en deuren dicht moeten houden,” zegt Bor, “maar ik vraag me af of we deze mensen niet beter kunnen overplaatsen.” Ze noemt het Education Support Team van TiSEM als voorbeeld van mensen die er last van hebben. Twee weken geleden ging daar nota bene een steen door de ruit, meldde Univers eerder, net als bij de examencommissie.

Hoeijmans is niet bekend met actuele klachten en vraagt waar die worden gemeld. Als dat niet gebeurt bij het servicepunt, dan bestaan ze als het ware niet. En wordt er dus niets mee gedaan. Dat er een onwenselijke situatie bestaat is weer duidelijk, wat er concreet gaat gebeuren nog niet. CvB-vicevoorzitter Paulina Snijders merkt op dat iedereen wil dat de mensen ergens anders naartoe kunnen, maar dat gekeken moet worden naar wat er mogelijk is. Ze zitten juist in Prisma omdat er elders geen plek voor ze is.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.