De metamorfose van de campus

Tilburg University heeft de ambitie om te groeien. Dat betekent dat ook de campus een aanzienlijke metamorfose moet ondergaan de komende jaren. Tijdens de universiteitsraad werd groen licht gegeven voor de vastgoedstrategie 2018-2025.

De contouren voor de vastgoedstrategie werden in het voorjaar al duidelijk, maar nu is de universiteitsraad akkoord. De prioriteit ligt overduidelijk bij het scheppen van extra onderwijsruimte voor de nieuwe studenten. Het super-de-luxe onderwijs- en zelfstudiecentrum Cube wordt dit jaar nog in gebruik genomen. En de bouw van nog drie gebouwen voor onderwijs is in voorbereiding.

Eén van deze gebouwen komt te staan op de plaats van de parkeerplaats naast TIAS. De bouw staat gepland voor 2020. Daarnaast komt er een nieuw gebouw met meer onderwijsruimte op de plaats van het huidige Prismagebouw. Dit gebouw, in 2022 in de steigers, biedt ook plaats aan de studieverenigingen en het langverwachte nieuwe ‘Food Court’. En met de komst van deze nieuwe eetgelegenheid kan de in 1981 gebouwde, tamelijk gedateerde mensa worden gesloopt (tweede helft 2022), om plaats te maken voor nog een derde onderwijsgebouw in 2024. In totaal komt er hiermee zo’n 3500 vierkante meter bij voor onderwijs, genoeg voor 21.250 studenten (op dit moment telt de Tilburgse universiteit nog zo’n 15.000 studenten).

Knowledge mile

Nog een paar highlights uit de vastgoedstrategie: er komt meer woon- en sportruimte voor studenten (gekeken wordt bijvoorbeeld naar de plaats waar nu de moskee gevestigd is). Bovendien ziet het bestuur de noodzaak in van meer parkeergelegenheid: de universiteit wil daarom grond aankopen voor parkeerplaatsen nabij de Warandelaan, en ook de nieuwbouw geeft de kans om ondergrondse parkeergarages met 450 parkeerplekken te integreren.

Behalve nieuwbouw zullen de meeste bestaande gebouwen ook grondig worden gerenoveerd als ze niet worden gesloopt. Gebouwen als TIAS, Dante, Montesquieu, Academica en Goossens staan allemaal op de lijst om, net als Koopmans, gepimpt te worden.

En daar blijft het nog niet bij, want de vastgoedplannen strekken verder dan alleen de campus. Er wordt gesproken over de ‘knowledge mile’: de hele route van de universiteit naar de Spoorzone moet bekend komen te staan als een langgerekte kenniskilometer. Te beginnen met de Mindlabs die in 2021 in de Spoorzone komen. Het gaat hier om een samenwerking van de universiteit met de Fontys Hogeschool voor Journalistiek en mediabedrijven als De Persgroep. Studenten en wetenschappers kunnen hier naar hartenlust experimenteren met innovatieve media, denk aan robotjournalistiek en virtual reality.

Solide

De hele metamorfose gedurende de periode 2019-2025 staat begroot op zo’n 85 miljoen euro. Hierbij aangetekend moet dat het vastgoedplan zogezegd ‘mee-ademt’ met de daadwerkelijke groei van het studentenaantal. Er wordt rekening gehouden met verschillende groeiscenario’s, trends en ontwikkelingen. Steeds opnieuw evalueert het bestuur of de bouw van een nieuw gebouw in gang wordt gezet en met welk tempo de vastgoedvisie wordt gerealiseerd. Zo nodig kunnen extra gebouwen – zoals de Reitse Poort en Reitse Toren – worden gehuurd of juist afgestoten. Deze flexibele manier van investeren kreeg in elk geval het vertrouwen van de Algemene Rekenkamer, die Tilburg University nog aanprees als voorbeeld van een universiteit met een solide vastgoedstrategie in het rapport ‘Vastgoed bij Universiteiten’ (januari 2018).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.