Nieuws is kennis van niets

Steeds meer burgers, en zeker jongeren, consumeren nauwelijks nog nieuws.

Laatst onderzocht het Sociaal en Cultureel Planbureau de nieuwsconsumptie van de Nederlander. Die loopt namelijk steeds verder terug. Dat baart zorgen, want “een goed geïnformeerde bevolking is belangrijk voor het functioneren van de democratie”, aldus het SCP.

Ik denk daar heel anders over. Nieuws wordt namelijk zwaar overschat. Zo stopt het nieuws bijvoorbeeld nooit. Kranten, websites en journaals moeten gevuld, ook wanneer er niets te melden is, zoals in de afgelopen komkommertijd. Dat ‘niets’ wordt vervolgens geconsumeerd door de bezorgde burger. Meestal 40-plussers, altijd angstig dat ze iets missen.

Terwijl je ook zou kunnen denken: ‘Als er iets belangrijks gebeurt, dan vertelt iemand uit mijn omgeving het me wel. En mocht ik iets willen weten, dan google ik het’. Nieuws negeren is echt niet hetzelfde als de realiteit negeren. Dus waar is nieuws dan goed voor?

Of laat ik de vraag anders stellen: hoeveel van wat je vandaag leest, doet er nog toe voor jou over pakweg een jaar? Hoeveel van die duizenden nieuwsberichten die je het afgelopen jaar hebt geconsumeerd, stellen jou in staat een betere beslissing te nemen over iets dat van invloed is op jouw leven of carrière?

Ik zeg: zo goed als nul. En dat terwijl kranten je proberen te doen geloven dat het consumeren van nieuws je een voordeel oplevert in het leven. Het tegendeel is waar. Bijna al het nieuws dat je consumeert, heeft een levensduur van één dag. Morgen ben je het alweer vergeten.

Geloof je me niet? Dan zet ik het nieuws van de afgelopen zes weken even voor je op een rijtje. Lukraak her en der vandaan geplukt.

Johnny Depp beschuldigt ex van bedpoepen. Nog een scoop van de Telegraaf: Vader heeft maling aan klimverbod hunebed en Zussen vinden oude liefdesbrieven ouders vol met sekspraat.

Primeur van de nieuwssite van Noord-Holland: Bloemendaalse ontdekt muis in broodrooster: “Hoorde de hele middag al geknabbel”.

RTV Drenthe wil jouw mening weten over de stelling: Krom fruit maakt mij niet uit.

De Amsterdamse zender AT5 dan? Vader duikt IJ in bij zoektocht naar nieuwe bril zoontje.

Oh wacht, de NOS heeft buitenlands nieuws: Nederlanders slaags bij Trevi-fontein na ruzie over selfie.

RTL ook: Schaap zit vast in schommel.

De Volkskrant dan? Hoe (on-)gezond zijn verse sojabonen? en Advocaat Marije Jeltes stopt: “Ik verdien niet genoeg om mijn pensioen op te bouwen.”

Nu.nl? Meer Nederlanders laten hun voornaam aanpassen. (Nou ja, 0,00583% van de bevolking, tegenover 0,00576% een jaar eerder. Een verschil van maar liefst 0,00007%)

En tot slot, ach arme jij: De dip na je vakantie: ‘Een soort rouw, somberheid en verdriet’.

Nieuws is kennis van niets. Het maakt eerder dommer dan slimmer. Beter is het om lange-termijn-kennis na te jagen. Dat doe je door te studeren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.