De crisis van de arbeidsmarkt

In de bouw, de zorg en het onderwijs is het personeel niet aan te slepen. Kan het tekort aan werknemers volgens topeconoom Sylvester Eijffinger zorgen voor een nieuwe crisis?

1. De economie draait op volle toeren, maar nu schreeuwen de kranten moord en brand: er is geen werknemer meer te vinden. Moeten we ons zorgen maken volgens u?

“In Oisterwijk, waar ik woon, kan je het goed zien. Bewoners zijn allemaal aan het verbouwen geslagen. Loodgieters, bouwvakkers en beunhazen verdienen nu goud geld. En daarbij kunnen ze zich ook nog permitteren een extra vrije dag te nemen en meerdere klussen naast elkaar te doen, waardoor je verbouwing langer duurt.”

2. Niet prettig uiteraard voor de klant die z’n toch al duur gekochte huis wil laten verbouwen, maar kan dit ook voor structurele problemen zorgen in de economie?

“De bouwsector wordt altijd al sterk bepaald door de huizenmarkt en die is in Nederland cyclisch van aard, waarbij hoogconjunctuur en laagconjunctuur elkaar afwisselen. De huizenmarkt bevindt zich nu op een piek, aangewakkerd door het veel te genereuze stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank. Binnen twee à drie jaar zal hier een einde aan komen, maar dat kan ook volgend jaar al zijn. Dan zijn er opeens niet meer zoveel bouwvakkers nodig en lost het tekort zich vanzelf op.”

3. Dus het valt eigenlijk allemaal wel mee, want de markt regelt het zelf?

“Ik maak me wel zorgen over andere sectoren die van vitaal belang zijn voor de economie op de lange termijn. Leraren zijn broodnodig maar we hebben het vak van docent beroofd van de beroepseer. De opgelegde bureaucratie heeft lesgeven tot eenheidsworst gemaakt en de lonen zijn achtergebleven, terwijl de kinderen en hun ouders er niet makkelijker op zijn geworden in de omgang. Hetzelfde geldt voor de zorgsector.”

4. Moeten we studenten extra verleiden om een studie te kiezen om docent of verpleegkundige te worden, bijvoorbeeld door deze studies vrij te stellen van collegegeld?

“Daar ben ik niet voor. Een studie is een investering in je toekomst en daar mag je best wat voor betalen. Bedenk wat het kost om een student een jaar lang onderwijs te geven, het collegegeld van circa 2000 euro is echt maar een fractie van dit bedrag. Daar komt bij: als het niets kost om zo’n studie te gaan volgen, kost het ook niets om er weer af te gaan. Ik denk niet dat een gratis studie de juiste mensen trekt. Liever zie ik dat de arbeidsvoorwaarden worden verbeterd, dat zorgt ervoor dat mensen in het vak blijven.”

5. Iets anders nog: bedrijven staan ook te springen om IT’ers en dataspecialisten. Toch wordt er gesproken van tekorten bij JADS, de nieuwe opleiding van Tilburg University met TU Eindhoven op het gebied van Data Science.

“Die tekorten zijn er niet vanwege desinteresse, integendeel. Er moet gewoon meer geld bij om aan de vraag te kunnen voldoen. Ik heb niet voor niets in Buitenhof gezegd dat data science en informatietechnologie de economie van de nabije toekomst zullen bepalen. Daar moet je zeker niet op willen beknibbelen, je moet hier juist investeren want dit gaat zich absoluut uitbetalen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.