Koopmans, de voortgang in een lege aandachttrekker

Met z’n hoogte is het zo’n beetje de grootste aandachtstrekker op de campus, het Koopmans gebouw. En al een jaar staat het pontificaal leeg. Door de open onderkant en de lege etages is het alleen nog maar een soort enorme poort tussen de campus en het Cobbenhagen gebouw. De halfgoden van de economische wetenschap hebben deze Olympus, die ooit hun huis was, moeten inruilen voor gebouwen als Prisma en TIAS. Hoog tijd om eens te kijken hoe het gebouw en de voortgang van de verbouwing er nu bij staat.

Hoofd Real Estate Paul Hoeijmans en projectleider Marcel van Ast laten met alle soorten van genoegen het gebouw en de voortgang van de verbouwing zien. Hoe het ermee staat? Prima, zegt Marcel van Ast. “ Het schiet lekker op. Bij de sloopwerkzaamheden zat het mee, er waren geen tegenvallers. We liggen nu zelfs iets voor op schema.” Hij heeft er vertrouwen in. Van Ast heeft dan ook al de verbouwing van het Simon gebouw geleid, net als Koopmans een ontwerp van architect Jos. Bedaux. “Simon is een beetje het kleine zusje van Koopmans. Er zijn heel veel overeenkomsten, bijvoorbeeld in materiaalgebruik.” Volgens het schema zal de verbouwing, die een jaar geleden begonnen is, volgend jaar klaar moeten zijn, net voor de zomervakantie. “In september moeten dan alle verhuizingen achter de rug zijn.”

Alle kamers en kamertjes zijn vakkundig verwijderd

Zover zijn we ondertussen nog niet, is wel duidelijk als je van buiten naar het gebouw kijkt. Door de ramen kijk je zo door het gebouw heen, alle kamers en kamertjes op alle etages zijn vakkundig verwijderd. Uitwissen en opnieuw beginnen. Het gebouw wordt flink gemoderniseerd, legt Paul Hoeijmans uit, alle installaties worden vernieuwd en de werkruimtes beter ingedeeld, zodat flexibeler gebruik mogelijk is.

“We werken van boven naar beneden,” zegt Van Ast, “daarmee voorkomen we in ieder geval dat als er nog laatste werkzaamheden gedaan moeten worden, het hele gebouw er last van heeft.” Dus wordt de lift ingeschakeld om een kijkje te nemen op de bovenste etages. Daar zijn de eerste wandjes al geplaatst en krijg je een indruk van de nieuwe indeling. Tussen de deuropeningen die toegang geven tot de werkkamers zijn nissen uitgespaard. “Daar komen kleine en grote overlegruimtes,” laat Hoeijmans zien, terwijl hij de verschillende ruimtes aanwijst op een opgehangen bouwtekening van de etage. “In het verleden werden gesprekken met studenten en collega’s op de eigen werkkamer gehouden, die soms met een of twee mensen gedeeld wordt. In de nieuwe opzet kan dat in een aparte ruimte.” De deuren van de werk- en spreekkamers zijn straks van glas, zegt Hoeijmans, en dat betekent dat de gangen straks veel lichter zullen zijn dan in de oude toestand. Er komt nieuwe klimaatbeheersing, waardoor de temperatuur per kamer afzonderlijk kan worden ingesteld. Ook krijgt elke verdieping een pantry, een lunchruimte met keuken voorzien van gemakken als aanrecht, ijskast, magnetron en afwasmachine. En de monumentale trappenhuizen worden behouden, benadrukt Hoeijmans. “Dit gebouw is deze maand aangewezen als gemeentelijk monument. We hebben die erkenning gekregen op basis van de plannen en tekeningen voor de verbouwing. Zoveel vertrouwen hebben ze daarin.”

Een grote lege leegte die agorafoben nachtmerries zal bezorgen

Per trap dalen we af en hoe lager en lager we komen, hoe leger en leger de etages worden. Waar eerst al muren staan, staan een verdieping lager alleen nog maar houten en aluminium staketsels die aangeven waar de kamers een plaatsje gaan krijgen. Nog wat verdiepingen lager is er alleen een grote lege leegte die agorafoben nachtmerries zal bezorgen. “We zijn ongeveer een maand bezig met elke verdieping. Ze zijn dan ook zo’n honderd meter lang. En dat dan elf keer,” zegt Van Ast.

Of eigenlijk twaalf keer, verbetert Hoeijmans, want Koopmans krijgt er een verdieping bij. Niet dat er extra gebouwd wordt, boven de elfde verdieping zat altijd al een twaalfde etage. Die werd gebruikt voor allerlei technische installaties, zoals de klimaatbeheersing. Van Ast: “Voor de nieuwe installaties is maar de helft van die ruimte nodig. De rest wordt ingericht als vergaderruimtes. Net als in het Montesquieu gebouw.”

Terug op de begane grond staan we ook weer bij de grootste leegte van allemaal, de verdwenen hal van het Koopmans gebouw. Ook al komt de hal terug, de leegte blijft, vertelt Hoeijmans. Alle wanden worden van glas, zodat je vanaf de campus het Cobbenhagen gebouw kunt blijven zien. En de grotere openheid van de nieuwe hal zal ook op een andere manier worden bereikt: in plaats van één zijn er straks twee draaideuren die toegang verschaffen.

Ook als volgend jaar het vernieuwde Koopmans wordt opgeleverd zijn we nog lang niet klaar met de universitaire bouw- en verbouwingsdrift. In de komende zeven jaar worden bijna alle gebouwen op de campus, behalve dan de pas afgebouwde Cube, nog flink onderhanden genomen. Te beginnen volgend jaar met een renovatie van Dante en de sloop van het resterende Prisma gebouw. Volgens de planning gaat in de jaren daarna ook de sloophamer in de mensa en het Warande gebouw. Daarvoor in de plaats worden nieuwe onderwijsgebouwen, zoals een kleinere versie van de Cube en een groot nieuw foodcourt gebouwd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.