Hoezo, minder dan de helft van de Nederlanders religieus?

Hoezo, minder dan de helft van de Nederlanders religieus?

Minder dan de helft van de Nederlanders is religieus, blijkt uit cijfers van het CBS. De theoloog Frank Bosman vraagt het zich af. “Mensen zijn van nature gelovig.”

Nederland wordt met het jaar een minder religieus land, blijkt uit onderzoek van het CBS. In 2012 gaf nog 54 procent aan zich tot een religieuze groepering te rekenen, zoals het rooms-katholicisme, het boeddhisme of de islam. In 2016 was dat nog de helft, en in 2017 nog maar 49 procent, blijkt uit het laatste onderzoek. Voor het eerst, stelt het CBS, is minder dan de helft van de Nederlandse bevolking religieus.De aan Tilburg University verbonden theoloog Frank Bosman vraagt zich af hoeveel de cijfers zeggen. “Alle mensen zijn van nature religieus, maar ze associëren hun existentiële worstelingen niet meer met kerk, geloof en religie.” Die worstelingen zijn er natuurlijk onverminderd. “Mensen zijn tegenwoordig zogezegd vaker anoniem gelovig.”

Dat er een daling te zien is van het aantal gelovigen, ontkent Bosman niet. Die is volgens hem terug te voeren op de verzorgingsstaat, die allerlei maatschappelijke taken heeft overgenomen, die voorheen bij de kerk lagen.

Het is niet eens voor het eerst, dat minder dan de helft zich tot een religieuze groepering rekent en bijvoorbeeld naar de kerk gaat, zegt Bosman. De geschiedenis van het geloof gaat wel wat verder terug dan de tellingen van het CBS. Hij ziet een terugkeer naar de normale situatie. “Dat de meerderheid naar de kerk gaat, zoals in de negentiende eeuw, is een uitzondering.”  [vc_column width=”100%”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.