‘Superhelden zijn slecht voor kinderen’

Superschurken bedreigen de wereld. Gelukkig is er iemand die voor redding zorgt, de superheld. Het goede overwint het kwade, eind goed al goed. Niks mis mee, zou je denken. Juist wel, zeggen Amerikaanse kinderartsen. Superhelden blijken in films veel gewelddadiger dan hun tegenstanders en dat geeft jonge kijkers een verkeerd beeld van geweld, stellen ze.

De artsen presenteerden maandag 5 november de resultaten van hun superheldenonderzoek op een congres van de American Academy of Pediatrics in Orlando. Ze analyseerden daarvoor een tiental superheldenfilms uit 2015 en 2016 en turfden hoe vaak de goeden en de slechten geweld gebruikten. Daarbij bleken de bad guys toch relatief lieverdjes te zijn. De schurken pleegden gemiddeld 18 geweldsdaden per uur terwijl de helden maar liefst 23 keer per uur hun agressie botvierden. In totaal waren superhelden goed voor 1029 knokpartijen, 659 keer gebruik van een dodelijk wapen, 199 keer vernieling van eigendommen, 168 moorden en 144 keer pesten, intimidatie, of marteling.

“Kinderen en adolescenten zien superhelden als good guys en kunnen beïnvloed worden door hun risicovolle en gewelddadige gedrag,” stelt onderzoeker Robert Olympia van de Penn State College of Medicine. Families moeten volgens hem bewust gemaakt worden van de mogelijke gevaren die kunnen optreden als kinderen hun helden na gaan doen. De onderzoekers adviseren daarom dat superheldenfilms gezamenlijk als familie bekeken dienen te worden en het geweld daarin in gezinsverband besproken wordt. Dat laatste is cruciaal, zeggen ze: “Bij passief meekijken is er een impliciete boodschap dat ouders wat de kinderen zien goedkeuren. En bij eerdere onderzoeken bleek dat te leiden tot een toename in agressief gedrag.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.