Brandmeldingsformulier

Als eerstejaarsstudent voelde ik me soms best een beetje verloren. Ik had veel prangende vragen (“waar in hemelsnaam is gebouw G?”). Maar gelukkig geeft de universiteitswebsite op de meeste vragen antwoord. Zoals de vraag: wat te doen in geval van een bommelding of gijzeling? Een vraag waar iedere eerstejaars wel eens mee worstelt. Maar geen paniek, in Tilburg hebben we: het bommeldingsformulier en het gijzelingsformulier.

Ben je bij calamiteiten geneigd om eigenhandig mensen te gaan waarschuwen of helpen? Bedwing die neiging en doe wat echt nodig is: het invullen van deze formulieren. Maar met alleen een formulier ben je er nog niet (net zoals ik met een kaart van de campus nog steeds gebouw G niet kan vinden). Je moet oefenen! Dus om te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt, gaan we nu samen het scenario van een telefonische bommelding doorlopen:Student Sophie (S): Hallo, met Sophie.
Bommelder (B): Ik ga jullie allemaal opblazen!
S: Ah, een bommelding. Prima meneer, één moment ik print even een formulier uit.
B: Ik haat jullie hoogopgeleiden, het moeten er minder wor…
S: Ja heel goed, hou dat vast, ik ben zo bij u terug.

<5 minuten later>

S: Daar ben ik weer. Vraag één: “Wanneer springt de bom?”.
B: De bom springt niet. Hij ligt stil.
S: Dat komt mooi uit, want de volgende vraag op mijn formulier is: “Waar ligt de bom?”
B: Een formulier?! Jullie academici zijn niet goed…
S: Meneer, bij de les blijven. Ik vroeg: “Waar ligt de bom?”
B: GGGGGGrrmbl.
S: Gebouw G? Heeft u dat kunnen vinden? Knap hoor.Enzovoort. Er staan nog meer nuttige vragen in over de bom (“Hoe ziet de bom eruit?” en “Wat voor bom is het?”). Maar ook bijvoorbeeld: “Waarom doet u dit?” Altijd fijn om te weten waarom je opgeblazen wordt. Mocht de bommelder vervolgens een gedetailleerd monoloog over zijn moeilijke jeugd inzetten, kap hem dan af. Het formulier geeft je namelijk maar beperkte schrijfruimte. Ook zijn er strikvragen om je bij de les te houden. Zo moet je bij een schriftelijke bommelding aangeven of de melding “per post” is bezorgd of “in de brievenbus”. Laat je niet van je stuk brengen en kruis beide aan.

Als het formulier is ingevuld, zou je op het domme idee kunnen komen de politie in te schakelen. Fout! Van de inhoud van het bommeldingsformulier mag je, zo blijkt uit het onderschrift, alleen de beveiliging en de directie op de hoogte stellen. Ook bevat het de volgende onheilspellende waarschuwing: “Zorg dat de brief in zo min mogelijk handen komt. Houd bij wie de brief heeft aangeraakt.” Dit is verstandig vanuit hygiënisch oogpunt: je weet nooit wat voor bacillen mensen in deze koude maanden aan hun handen hebben.

Het gijzelingsformulier werkt ongeveer hetzelfde, al leunt het meer op de eigen bevindingen van degene die het formulier invult. Zo kun je aankruisen of de daders man/vrouw en Nederlander/buitenlander zijn en of zij een snor hebben.

Goed geregeld, zou je zeggen: voor elk doemscenario een formulier. Maar laatst stuitte ik op een lacune in de Tilburgse calamiteitenformulieren. Samen met een collega bespeurde ik een rooklucht op de afdeling. We gingen meteen op zoek naar het brandmeldingsformulier. Tot onze schok bleek dit niet te bestaan.

Bij gebrek aan schriftelijke ondersteuning, raakten we verzeild in een academische discussie over het belang van vuur voor de oermens en het conceptuele verschil tussen “vuur” en “brand”. Gelukkig kwam er na een tijd een student langs die mijn, inmiddels verkoolde tosti uit het tosti-ijzer haalde. Maar het had net zo goed flink mis kunnen gaan.

Daarom heb ik het heft in eigen hand genomen. Met gepaste trots presenteer ik: het brandmeldingsformulier! (PDF).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.