Een strafrechtelijke ochtend

Elke maand sluipt Univers een college binnen om te kijken wat we allemaal te weten kunnen komen. Verstopte camera, afluisterapparatuur en onzichtbare inkt. Wij zijn er klaar voor, jij ook? 

College: Inleiding Straf- en Strafprocesrecht

Locatie: CZ 115

Docent: Professor Tijs Kooijmans 

Kon je wakker blijven?

Het was toch wat zwaarder op deze vroege woensdagochtend. Misschien kwam het omdat ik colleges in de ochtend niet meer gewend ben. In ieder geval moest ik toch even moeite doen om mijn ogen op te houden. Dat neemt niet weg dat het college verder wel interessant was – het was gewoon te vroeg.

Hoe zaten de studenten erbij?

Die zaten er, in tegenstelling tot mij, wel fris en fruitig bij. Het vak Inleiding Straf- en Strafprocesrecht is een eerstejaars bachelor vak. Dat zie je naar mijn mening altijd terug bij de studenten. Niet alleen waren deze in grote getale bij het college aanwezig, maar ze waren ook ijverig aan het meetikken. Ik ben benieuwd hoe lang hun enthousiasme aanhoudt. 

Had de docent er zin in?

Jazeker, dat was wel duidelijk. Tijs Kooijmans is een docent die met veel passie les geeft. Daarbij put hij ook uit zijn ervaringen als rechter, wat het college erg interessant maakt. Zijn enthousiasme was tot de laatste minuut duidelijk zichtbaar. Het is altijd leuk om van iemand les te krijgen die zoveel passie voor zijn vak heeft.

Wat heb je nu geleerd?

Ik hoopte door het bijwonen van dit college wat meer kennis te vergaren over het strafrecht. Achteraf gezien was het een vrij ingewikkeld college, maar een aantal dingen heb ik onthouden. Bijvoorbeeld dat een rechter sancties op kan leggen als er vormverzuimen zijn. Vormverzuimen zijn fouten die door de politie zijn gemaakt bij het vooronderzoek. In dergelijke gevallen kan een rechter bijvoorbeeld bewijsuitsluiting of strafvermindering als sancties opleggen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.