Studentenfracties willen meer werkplekken

De universiteit groeit uit z’n voegen. Er zijn meer studenten dan ooit, en daarvoor zijn er niet genoeg werkplekken, wc’s en printcomputers. Studenten zijn hier om te studeren, maar staan te vaak in de rij. De studentenfracties Front en SAM willen dat dit verandert.

“We maken ons zorgen,” zegt Kevin de Bruijn van fractie SAM. De universiteit wil de komende jaren uitgroeien tot een middelgrote universiteit met 20.000 studenten. Die groei zou geleidelijk moeten gaan, zodat de faciliteiten kunnen meegroeien. Maar de groei is juist “schrikbarend snel” gegaan, zegt De Bruijn. “En er wordt niet adequaat op ingespeeld,” zegt hij tijdens de vergadering van de commissie financiën en infrastructuur (CFI) deze donderdagochtend. Het is niet nieuw dat studenten om acht uur in de ochtend in de rij staan voor de universiteitsbibliotheek. Dat die rij zich uitstrekt naar gebouw Koopmans is dat wel.

Foto David X.

Foto Fractie SAM.

Bijschakelen

“Het is de bedoeling faciliteiten mee te laten bewegen met de groei,” zegt vicevoorzitter van het CvB Paulina Snijders. Ze geeft aan dat er bijvoorbeeld poortjes in de UB geplaatst worden. Daarmee worden onder meer middelbare scholieren en hbo’ers geweerd. Er zal bekeken worden of er daarmee voldoende werkplekken vrijkomen voor studenten. De groeiplannen worden in ieder geval niet getemperd. Die zijn niet alleen gebaseerd op wat het CvB voor ogen heeft, maar ook wat de faculteiten realistisch vinden, aldus Snijders. “Mochten we tegen grenzen aanlopen,” zegt ze, “dan moeten we de groeiplannen heroverwegen, hoe moeilijk dat ook is. Maar voorlopig denken we groei te kunnen faciliteren, en snel te kunnen bijschakelen waar dat echt nodig is.”

Studenten zeggen dat er weinig werkplekken zijn, maar is dat wel zo? Van alle Nederlandse universiteiten heeft Tilburg er de meeste per student, zegt directeur bedrijfsvoering Marcel van Ieperen. “Een ratio van één op elf. Maar het klopt dat niet iedereen in de bibliotheek terechtkan. Studenten moeten zich verspreiden over de campus.” Er zijn met CUBE vierhonderd werkplekken bijgekomen en zodra de digitale tentamenzaal buiten tentamens opengesteld wordt, komen er nog eens vierhonderd bij. Bovendien kunnen studenten aanschuiven in koffiekamers of restaurants, waar plekken met stopcontacten zijn. En er wordt gewerkt aan een app, waarmee studenten kunnen zien waar nog plek is.

Onder druk

De studentenfracties maken zich onverminderd zorgen. Fractie Front stuurt na afloop van de vergadering meteen een memo rond, met daarin oplossingen voor nogal wat problemen. Restaurants zijn tussen half twaalf en twee uur in de middag gereserveerd voor lunchgebruikers, en dus slecht te gebruiken als studieplek. “Bovendien hebben deze gebouwen geen stilteruimtes, terwijl er veel vraag naar is.” De fractie stelt voor om de Mensa tijdens tentamenperiodes eerder open te stellen en er geen catering aan te bieden. Studenten kunnen dan studeren en eventueel een meegenomen lunch opeten. De Coffee Corner in de UB wordt zo minder belast, en niet zo’n een puinhoop. Ook vraagt Front om CUBE in het weekend open te stellen rond tentamenperiodes. Een extra gebouw in de Spoorzone, in de buurt van Deprez, zou ook helpen.

“Studenten moeten zich verspreiden over de campus”

De faciliteiten staan onder druk. Studenten claimen vaak computers, om vervolgens uren te verdwijnen. Front wil dat computers na een bepaalde tijd automatisch uitloggen, zodat andere studenten de begeerde plekken kunnen gebruiken. En er staan rijen voor printcomputers. Front vraagt om er meer neer te zetten, zodat studenten daadwerkelijk snel iets kunnen printen. De toiletten in het weekend zijn vaak verstopt, met alle ranzigheid tot gevolg. Hier moet volgens de fractie snel iets aan gedaan worden. En ze stellen onder meer voor de automaten met koffie en eten op zondagochtend bij te vullen, omdat die vaak leeg zijn.

Blauwe hesjes

Fractie SAM schetst weidsere lijnen. Ze zien dat er in de Mensa zelfs nauwelijks een plek gevonden kan worden om te eten, en dat er te weinig docenten zijn voor al die nieuwe studenten. Maar ze willen eerst het grootste probleem aanpakken. En dat is het gebrek aan werkplekken, zeggen Koen van Wijngaarden en Julia Cleton in hun kamer in het Esplanadegebouw. Het speelt al jaren en wordt alleen maar erger. Volgende week dienen ze een initiatiefvoorstel in waarin ze met oplossingen komen. Realistische oplossingen, aldus Cleton: “Er gaat niet ineens een nieuw gebouw komen.” En die app waarmee studenten een plek kunnen vinden is voorlopig nog niet gebruiksklaar.

Ook SAM wil gebouw CUBE in het weekend openstellen tijdens drukke tentamenperiodes. Daarmee zou het aantal werkplekken bijna verdubbelen. Doordeweeks zijn er volgens de fractie ook te weinig werkplekken, maar een structurele oplossing daarvoor is nog niet in zicht. Waar wel meteen wat aan gedaan kan worden, aldus de fractie, is dat studenten de bestaande plekken vaak niet weten te vinden. Dat er een plattegrond is waar de werkplekken op staan, is volgens SAM onvoldoende, want die is niet actueel. “Er is niks zo vervelend als gebouwen binnenlopen en elke keer teleurgesteld worden,” zegt Van Wijngaarden. Daar hebben ze bij SAM wat op bedacht: werkstudenten in blauwe hesjes, die met elkaar in contact staan en de zoekende student de weg wijzen naar een lege werkplek. “Het is geen permanente oplossing,” zegt Cleton, “maar zo kunnen we er nu al voor zorgen dat studenten sneller een werkplek vinden.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.