Tilburgse studenten: ‘Drankcultuur studieverenigingen moet op de schop’

Tilburgse studenten: ‘Drankcultuur studieverenigingen moet op de schop’

Misstanden binnen studentenverenigingen worden breed uitgemeten in de media. Maar ook binnen de studieverenigingen gaat het er soms heftig aan toe. Drie Tilburgse studenten trekken aan de bel.

Bangalijsten, uit de hand gelopen ontgroeningen, mishandeling, seksisme: studentenverenigingen komen tegenwoordig zelden positief in het nieuws. Excessen bij het Groningse corps Vindicat en het Leidse Minerva leidden zelfs tot Kamervragen. Wordt het niet tijd voor een ‘landelijke aanpak, gericht tegen vernedering, seksuele intimidatie, geweld, zwijgcultuur en eigen rechtssystemen binnen de corpora?’ vroeg SP-Kamerlid Frank Futselaar onlangs.

De grote Tilburgse studentenverenigingen tekenden dit jaar een convenant waarin afspraken werden gemaakt over de ontgroeningen. De studieverenigingen nemen niet deel aan dit convenant. En waarom zouden ze ook? De brave broertjes en zusjes van de studentenvereniging komen nooit in het nieuws. Alles is daar pais en vree. Toch?

Niet dus, vinden drie Tilburgse studenten. Anne, Noortje en Joris, allemaal lid van een Tilburgse studievereniging, luiden de noodklok en treden naar buiten met hun verhaal. Anoniem, want ze zijn bang voor de consequenties. ‘Dit gaat ons niet in dank worden afgenomen,’ zegt Noortje. Joris is zelfs bang voor zijn toekomstige carrière als hij met naam en toenaam naar buiten zou treden: ‘Door uit de school te klappen maak je vrees ik vijanden.’

Dronken op de vloer

Toch is het de hoogste tijd dat er een boekje wordt opengedaan over de cultuur binnen studieverenigingen, die vaak veel corporaler is dan mensen denken. ‘Ook bij studieverenigingen vindt gedrag plaats en wordt gedrag aangemoedigd dat echt walgelijk is en niet meer van deze tijd,’ zegt Anne. ‘Dat is niet publiekelijk bekend, maar het is wel zo. Voor veel studenten is het een onaangename verrassing als ze erachter komen dat ze ook bij een studievereniging soms over hun eigen grenzen moeten gaan om erbij te horen.’Het verhaal van de drie studenten geldt niet voor alle Tilburgse studieverenigingen, benadrukken ze. Maar er zijn er genoeg die volgens hen dringend behoefte hebben aan een cultuurverandering.

Alcoholmisbruik is het grootste struikelblok dat de drie studenten naar voren brengen. Het drinken van grote hoeveelheden drank wordt binnen de verenigingen genormaliseerd, en dat vinden de studenten een ernstige zaak. Natuurlijk, een drankje hoort erbij, maar te vaak hebben zij studenten omver zien vallen en laveloos van de vloer geraapt. En dan vaak omdat de rest niet ingreep.

‘Dat er veel gedronken wordt, is tot daar aan toe,’ zegt Joris. ‘Maar ik heb weleens gezien hoe iemand die lazarus op straat lag gewoon wordt achtergelaten. Er wordt nog even een filmpje van gemaakt en dan wordt er vrolijk weggefietst.’

Studieverenigingen en studentenverenigingen

Studieverenigingen zijn per faculteit verdeeld en georganiseerd rondom een of meerdere studies. Studie en studeren staat centraal bij deze verenigingen. Ze organiseren lezingen en studiereisjes en brengen studenten met elkaar in contact.

Studentenverenigingen zijn faculteitsoverstijgend en laten zich beter omschrijven als gezelligheidsverenigingen.  Ze staan bekend om hun ontgroeningen en eigen gewoontes en gebruiken. Leden van een vereniging wonen vaak samen in dispuutshuizen. Tilburg kent drie grote studentenverenigingen: Olof, Plato en Vidar.’De dag erna wordt daar in de groepsapp heel lacherig over gedaan,’ vervolgt Joris, ‘alsof het de normaalste zaak van de wereld is, en ook de student die op straat lag vindt het grappig. Ik denk dan: wie weet wat er had kunnen gebeuren? Als je zoveel zuipt, zorg dan ook voor elkaar.’

Constitutieborrels

Als de drank ergens rijkelijk vloeit, is het wel tijdens de constitutieborrels, waar het nieuwe bestuur van een studievereniging wordt gefeliciteerd. Die felicitaties gaan gepaard met cadeaus. De meeste cadeaus zijn, hoe kan het ook anders, een fles drank.

‘Dat is natuurlijk prima,’ zegt Anne, ‘maar het probleem zit ‘m in het feit dat de besturen die je komen feliciteren, verwachten dat je de fles drank meteen achterover slaat. Als je geluk hebt, komen er niet zoveel besturen langs en hoef je niet zoveel te drinken. Als je pech hebt, dan blijven de liters drank stromen. Ieder mens heeft een vrije wil gekregen, hoor ik je denken. Tot op zekere hoogte is dit ook het geval. Alleen, op het moment dat je daar als bestuurslid staat, ga je niet afhaken omdat je genoeg hebt gehad. Je laat je bestuursleden immers niet voor de hele fles opdraaien. Dit is een kwestie van samen uit, samen thuis. Als dit de norm is, is het einde zoek.’

‘Achterlijk is het, en mensonterend. Maar wie durft nee te zeggen op het moment dat iedereen joelt dat je dit moet doen?’

Noortje knikt en voegt daar aan toe: ‘De meesten kunnen niet meer navertellen wat er tijdens zo’n borrel is gebeurd, dat weten ze niet meer. Wat je nog wel weet, is dat je de hele nacht boven de pot hebt gehangen en dat je bent opgestaan met een vreselijke kater.’

Anne: ‘Een ander misselijkmakend fenomeen is dat het bij sommige studieverenigingen gebruikelijk is dat het nieuwe bestuur het oude bestuur nog een keer te grazen mag nemen. Dit gebeurt door hen een adtje toe te kennen. Meestal krijgt het oude bestuurslid twee keuzes, maar deze keuzes bestaan uit twee kwaden. Dit leidt ertoe dat de bestuursleden vaak kiezen voor een ‘simpel’ adtje, zoals adtje decolleté of een adtje op ideale pijphoogte, in plaats van vijf shotjes. Achterlijk is het, en mensonterend. Maar wie durft “nee, dit doe ik niet” te zeggen op het moment dat iedereen joelt dat je dit moet doen?’

De twee studentes vragen zich hardop af waarom dit soort gedrag als ‘lekker studentikoos’ wordt beschouwd. ‘Vertel je dit aan een iemand die geen lid is geweest van een vereniging, dan word je aangestaard met wijde ogen. Waarom beschouwen wij het dan als normaal?’

Ontgroeningen

Ook binnen studieverenigingen vinden ontgroeningen plaats. Noortje vertelt hoe bij een bepaalde studievereniging het nieuwe bestuur werd ontgroend onder de noemer ‘bonding’ en ‘kennisvergaring’. ‘Wat dit daadwerkelijk betekent, is zuipen tot je erbij neervalt. In de periode dat het kandidaatsbestuur kandidaat is, moeten zij elke week een ‘spel’ spelen. Laten we eerlijk zijn, dit spel is altijd gekoppeld aan drank. Dit is bij een vereniging zo uit de hand gelopen dat het kandidaatsbestuur straalbezopen op de eindejaaractiviteit van de vereniging aanwezig was.’

Illustratie: Bas van der Schot

Illustratie: Bas van der Schot

Wat ook geregeld voorkomt en vrij gewoon wordt gevonden: zuipen afwisselen met een vloerpizza leggen. Joris heeft het vaak genoeg zien. ‘Als iemand net zijn hele maaginhoud eruit heeft gewerkt, wordt er niet gezegd: misschien moet jij eens naar huis. Nee, er wordt gewoon een nieuw biertje klaargezet. Doordrinken!’

Regelborden

Samen met de drankcultuur mag van de drie studenten ook de machocultuur binnen studieverenigingen op de schop. Een adtje decolleté of een adtje op ideale pijphoogte, ze vinden het vrouwonvriendelijk, vernederend en niet meer van deze tijd. Een andere bron van ergernis zijn de zogenaamde ‘regelborden’, borden waarop wordt aangegeven wie met wie het bed heeft gedeeld. Er kunnen commissiepunten worden verdiend door een ander te verraden of door jezelf aan te geven.

‘De nieuwe lichting vrouwen moest in hun badkleding een moddergevecht houden waarbij de mannelijke leden genietend toekeken’

Noortje: ‘Het feit dat je jezelf wil aangeven, is een ding. Dat je een ander gaat verraden, is next level. Door menig lid wordt dit grapje gezien als iets onschuldigs. Iets dat onschuldig is, is echter niet per definitie normaal.’

En wat te denken van een potje modderworstelen tijdens een introkamp voor de nieuwe lichting studenten? Anne: ‘De nieuwe lichting vrouwen moest in hun badkleding een moddergevecht houden waarbij de mannelijke leden genietend toekeken. Buiten dit akkefietje werd er ook op aangestuurd om bij een van de spellen zoveel mogelijk kleding uit te doen om deze vervolgens in een slinger te leggen. Dit ging zelfs zover dat er werd aangedrongen bij de nieuwe lichting om niks tot zo weinig mogelijk kleren aan te houden. De leidinggevenden, mentoren, papa’s en mama’s of hoe je ze ook wil noemen, waren hierin erg fanatiek, om het zo maar even te zeggen.’

Convenant

Waarom bestaat er wel een convenant voor de studentenverenigingen, maar niet voor de studieverenigingen? Volgens Noortje, Anne en Joris is het moment daar dat ook zij zichzelf gaan aanpassen aan de tijdsgeest.

De meeste studenten zitten volgens hen helemaal niet te wachten op bovengenoemde excessen, maar durven zich niet uit te spreken vanwege de enorme groepsdruk. Daar moet een einde aan komen. Want, vindt Joris: ‘Niet alleen qua naam, maar ook qua gedrag, lijken studieverenigingen veel op studentenverenigingen.’

Niet herkenbaar

TiGeAk, het overkoepelend orgaan van alle verenigingen die aangesloten zijn bij Tilburg University, geeft aan geschrokken te zijn van de verhalen en deze serieus te nemen. ‘Er is reeds contact opgenomen met het College van Bestuur. Mocht er behoefte zijn aan een convenant, dan staan wij daar voor open.’

Tegelijkertijd geven de verenigingen unaniem aan dat het geschetste beeld hen niet bekend voorkomt. Luuk Hendriks van Magister JFT: ‘We herkennen ons niet in het schrikbarende beeld dat er wordt geschetst en zullen zelf in gesprek gaan met onze leden en de faculteit.’

‘We herkennen ons niet in het schrikbarende beeld dat er wordt geschetst’

Studievereniging Flow sluit zich hierbij aan: ‘Allereerst waren wij erg geschrokken door het beeld dat de studenten schetsten van de cultuur binnen studieverenigingen. Samen met het bestuur hebben we kritisch gekeken naar de gang van zaken binnen onze studievereniging. Uiteindelijk hebben we besloten dat we inhoudelijk niet kunnen reageren, omdat wij ons niet herkennen in de verhalen die de studenten hebben beschreven. Dit betekent niet dat wij niet willen reageren, maar dat wij ons simpelweg niet kunnen verplaatsen in het geschetste beeld.’

Asset benadrukt dat drankgebruik tijdens informele activiteiten altijd geheel vrijblijvend is. ‘Niemand wordt gedwongen om zich helemaal klem te zuipen en je wordt ook niet buitengesloten als je dat niet doet. Wij krijgen daar nooit klachten over.’ De vereniging wijst erop dat ze een vertrouwenspersoon hebben: ‘Als studenten klachten of problemen, kunnen ze altijd daar terecht.’

De namen van Anne, Noortje en Joris zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bij de redactie bekend.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.