Het zwarte gat na kanker

Maandenlang ziekenhuis in, ziekenhuis uit. En opeens is de behandeling afgelopen. Je hebt de ziekte kanker overwonnen en kunt verder met je leven. Maar ex-patiënten pakken lang niet allemaal moeiteloos hun leven op. Ze belanden in een ‘zwart gat’.

Een ervaringsdeskundige beschrijft het ‘zwarte gat’ als het moment dat iedereen weer over gaat tot de orde van de dag, terwijl jij als ex-patiënt daar nog niet klaar voor bent. Je hebt geen vertrouwen meer in je lichaam en bent gesloopt, maar ondertussen verwacht iedereen om je heen dat je gewoon verdergaat met je leven.

“Het is tijd dat er voor die categorie mensen meer aandacht komt,” stelt dr. Margot Joosen, werkzaam bij Tranzo en Human Resource Studies van Tilburg University. In het kader van een bewustwordingscampagne organiseert de onderzoekster donderdag 24 januari, in samenwerking met o.a. initiatiefnemers Ronald van den Boom en Corina Roelands en met steun van het Verbeeten Fonds, een middagsymposium op de campus.

“Ex-patiënten worden lang niet altijd begrepen”

“De grote vraag is hoe we mensen beter kunnen begeleiden in hun leven na kanker”, vertelt Joosen. “Jaarlijks krijgen circa 110.000 mensen de diagnose kanker. En we weten steeds beter hoe we die mensen kunnen genezen,” legt de onderzoekster uit. “Maar we weten niet precies waarom het voor sommige mensen lastig is het leven weer op te pakken en voor anderen niet. En welke begeleiding het beste werkt. Daarvoor is gedegen onderzoek nodig.”

Zorgverleners, patiënten en werkgevers slaan daarom de handen ineen. Ze willen ideeën opdoen over hoe mensen die in een ‘zwart gat’ terechtgekomen zijn, geholpen kunnen worden. Daarmee hopen ze ook achter de reden te komen waarom sommigen daarin terechtkomen en anderen niet.

Animatiefilmpje

Tijdens het symposium wordt een animatiefilmpje getoond. Daarop is in ruim één minuut te zien is wat het voor iemand betekent om kanker te krijgen, en hoe iemand zich voelt nadat hij of zij ‘schoon’ is verklaard. Aan het eind zit een oproep: ‘Wie helpt mij? Wie begrijpt mijn situatie?’

“Ex-patiënten worden lang niet altijd begrepen,” legt Joosen uit. “Na de behandeling gaat iedereen weer over tot de orde van de dag, maar de persoon die ziek is geweest heeft nog een hoop in te halen.” Met het symposium hoopt de onderzoekster op meer bewustwording: “We willen laten zien dat mensen na een periode van ziek-zijn en behandelingen hun leven weer op kunnen pakken. Dat kan best lastig zijn. Werkgevers, medici en naasten kunnen hen daarbij helpen.”

Het animatiefilmpje is na de lancering op donderdag hier te zien.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.