Vrienden van Cobbenhagen

Elke maand plaatst projectleider Academisch Erfgoed Pieter Siebers kenmerkende gebeurtenissen, personen, gebouwen of objecten in historisch perspectief. Deze keer: de Vrienden van Cobbenhagen.

Op 17 januari sprak Anne Applebaum de derde Vrienden van Cobbenhagen Lecture uit. Applebaum is een vermaard journaliste die op grond van historisch onderzoek het bekroonde boek Gulag: a history schreef, over het strafkamp waar dissidenten onder Sovjetbewind na de Tweede Wereldoorlog tewerk werden gesteld. Ze maakte deel uit van de hoofdredactie van The Washington Post en het was dan ook niet voor niets dat haar lezing de titel droeg Democracy and Disinformation.

De vraag nu is wie er eigenlijk voor zorgde dat Anne Applebaum in Tilburg sprak. Zoals de titel al aangeeft zijn hier de ‘Vrienden van Cobbenhagen’ bij betrokken. De vrienden vormen een netwerk van zo’n driehonderd afgestudeerden van Tilburg University. Ze ontmoeten elkaar regelmatig op vaste bijeenkomsten zoals deze lezing, maar ook op Vriendendagen. Die vinden soms op de campus plaats, en soms daarbuiten. Zo bezochten de vrienden onder meer de Hermitage in Amsterdam, de ECI Cultuurfabriek in Roermond en de Nederlandse ambassadeur in Brussel. Daarnaast organiseren de vrienden onderling zogeheten boardroom meetings: een kijkje in de keuken van het bedrijf van een van de vrienden. Zij spelen een prominente rol bij de ondersteuning van de universiteit, zowel in financiële zin (het lidmaatschap kost 295 euro per jaar) als door het beschikbaar stellen van hun kennis en persoonlijke netwerken.

Gemeenschap

De activiteiten van de Vrienden van Cobbenhagen worden georganiseerd door de stichting ‘Professor Cobbenhagen’ (SPC). Deze is ontstaan uit de Tilburgse Academische Economische Kring (TAEK) opgericht in 1934 door hoogleraar Economie (en rector magnificus) Cobbenhagen, de founding father van de universiteit. Waarom dat? Cobbenhagen zag de universiteit als een gemeenschap van wetenschappers, studenten en afgestudeerden. Met TAEK, een vereniging van Tilburgse afgestudeerden, stonden hem twee doelen voor ogen. Enerzijds moest de universiteit een permanente voedingsbodem blijven voor haar afgestudeerden, anderzijds moesten studenten profijt kunnen hebben van de praktijkervaringen van diezelfde alumni.

Oorlogsmonument

Sinds 2013 werken de Vrienden van Cobbenhagen nauw samen met het Honours Outreaching Program van de universiteit. Ze verlenen een aparte financiële bijdrage en treden op als mentor van de studenten. Ook neemt een selectie van HOP-studenten deel aan de Vriendendagen.  De vrienden houden met activiteiten als deze het gedachtengoed van Cobbenhagen levend. Dat gebeurt op een andere wijze ook via een tweede initiatief, het zogenoemde Cobbenhagen Centre. Dat schreef een bundel over de betekenis van Cobbenhagen en ontwikkelde bijvoorbeeld het oorlogsmonument, in de trappenhal van het Cobbenhagengebouw. Dat gebouw, sinds 2015 een rijksmonument, is door de naamgeving een andere vorm van eerbetoon aan de man wiens gedachtengoed meer actualiteitswaarde bevat dan men op het eerste gezicht denkt.Pieter Siebers is kunsthistoricus en verantwoordelijk voor het academisch erfgoed van Tilburg University. Hij is verbonden aan de divisie Executive Services en schreef onder de meer de Kleine encyclopedie – Tilburg University 1927-2017, waarin heden en verleden van de instelling worden belicht. Hij ontwikkelt momenteel een erfgoedportaal, dat toegang zal bieden tot onder meer de archieven en collecties van de instelling.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.