Einde kerkasiel: Hayarpi mag toch blijven

Met het nieuwe akkoord over het kinderpardon lijkt het erop dat de Tilburgse studente Hayarpi en haar familie definitief in Nederland mogen blijven. De marathonkerkdienst in Den Haag is vanmiddag beëindigd.

In het kort komt het kinderpardon-akkoord van de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hier op neer: de zaken van 700 kinderen worden opnieuw beoordeeld. Tot die tijd mag er niemand uit die groep worden uitgezet. Waarschijnlijk mogen 90 procent van hen na de herbeoordeling alsnog blijven, samen met hun ouders en eventuele broers en zussen. In totaal gaat het dan om een groep van 1300 kinderen en volwassen die na jarenlange onzekerheid eindelijk duidelijkheid krijgen. In ruil voor deze verruiming van het kinderpardon eist de VVD wel een strenger beleid voor de toekomst.

Einde van een uniek protest

Wat het akkoord precies voor Hayarpi en haar familie betekent is nog niet helemaal duidelijk, toch lijkt de familie erop te vertrouwen dat ze niet worden uitgezet. “Het politieke akkoord dat dinsdag werd gesloten biedt de Armeense familie Tamrazyan veilig toekomstperspectief in Nederland”, zo laat kerkhuis Bethel in Den Haag weten. “Doel van het kerkasiel was om de uitgeprocedeerde familie veiligheid te bieden en tot een oplossing te komen voor gezinnen in vergelijkbare situaties. Nu ruim 600 gewortelde kinderen en hun ouders in Nederland kunnen blijven, is het beoogde resultaat bereikt.”

“Afsluiting van een heel bijzondere periode. Emotioneel. Blij. Bijna niet te bevatten. Geloof, hoop en liefde”, tweet de coördinator van het kerkasiel, Derk Stegeman. De doorlopende dienst, die vanaf 26 oktober 2018 aan de gang was, werd vandaag om 13.30 uur in kleine kring afgesloten.


Oplopende maatschappelijke druk

De Tilburgse econometriestudente kwam de afgelopen maanden wereldwijd in de belangstelling te staan, nadat zij en haar familie kerkasiel kregen om gedwongen uitzetting naar Armenië te voorkomen. Zo’n 900 predikanten wisselden elkaar af op de kansel en vele Nederlanders bezochten de unieke non-stop-kerkdienst om hun steun te betuigen. Door de massale aandacht voor de marathondienst, maar ook door andere initiatieven zoals de kinderpardongemeentes en de petitie van presentator Tim Hofman voor een ruimer kinderpardon, begint de politieke en maatschappelijke druk eind 2018 flink op te lopen.

Terwijl de Christen Unie en D66 al enige tijd pleiten voor een ruimer kinderpardon, houden CDA en VVD vast aan het huidige strenge beleid. Tot ruim een week geleden, toen veranderde ook het CDA van standpunt. Volgens de partij vanwege recent onderzoek waaruit blijkt dat uitgeprocedeerde kinderen hersenschade oplopen van de stress die ze krijgen van de dreigende uitzetting. Maar een deel van de CDA achterban verzette zich al langer tegen het harde uitzetbeleid en ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), die bovendien het kerkasiel in De Haag steunt, riep het CDA op om zich als christelijke partij in te zetten voor een nieuwe kinderpardonregeling. De VVD bleef aanvankelijk bij haar standpunt, maar stemde uiteindelijk toch in met een nieuw asielbeleid, om zo een kabinetscrisis te voorkomen.

Hayarpi terug naar Tilburg?

Univers schreef eerder uitgebreid over het kerkasiel en de situatie van Hayarpi en haar familie. Of Hayarpi binnenkort  weer haar studie zal oppakken in Tilburg is nog onduidelijk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.