Hayarpi

Op de site van de universiteit prijkt sinds vorige week een nieuwsbericht. ‘This year a second cohort of refugee students has started the Tilburg University pre-Bachelor’s program,’ zo staat er. Het gaat over vijftien studenten, veelal gevlucht uit Syrië, die dankzij een Europese subsidie een vooropleiding kunnen volgen. Daarmee kunnen ze beginnen aan een bachelorstudie, een diploma halen en misschien wel Nederland vooruit helpen. 

Dat is precies wat ook de Tilburgse econometriestudent Hayarpi Tamrazyan wil: studeren. Binnenkort kan ze haar studie wellicht hervatten, want na meer dan drie maanden te hebben gebivakkeerd in de Haagse Bethelkerk kon zij deze week weer frisse lucht inademen. Meer dan tweeduizend uur hielden vrijwilligers een ononderbroken kerkdienst om te voorkomen dat Hayarpi werd uitgezet naar een land waar ze enkel als kind is geweest. 

Tientallen, zo niet honderden, vrijwilligers steunden haar door als priester de kerkdienst te leiden, door aanwezig te zijn of door haar moed te wensen. Maar vanuit Tilburg University bleef het stil. Asset Econometrics is de studievereniging econometrie, de club waar haar medestudenten praten, borrelen, discussiëren en feesten. Het bleef er oorverdovend stil: het bestuur van Asset lijkt drukker te zijn met het verkopen van vip-tickets voor haar lustrum dan met haar medestudent. Er kwam geen steunverklaring, geen standpunt, geen andere actie.

Datzelfde geldt, en dat is misschien nog wel kwalijker, voor de universiteit zelf. Op haar website zul je tevergeefs zoeken naar een standpunt, of zelfs maar een steunverklaring. Facebook dan? Niets. Voorzitter @KoenBecking? Nada. @TilburgU_Rector? Niente. @TilburgU? Een soort rare mislukte tweet, en verder rien. Enkel bij bestuurslid Paulina Snijders kon er een schamel retweetje van een bezorgde hoogleraar van af.

Toegegeven, wat er achter de schermen speelde blijft voor ons allen onbekend, en het kan zijn dat er achter de schermen van alles is geprobeerd om Hayarpi hier te houden.

Maar opvallend is het wel dat er aan de lopende band studenten, hoogleraren, docenten en zelfs studiekiezers worden gefeliciteerd met prijzen of onderzoeksresultaten en dat er geen steunbetuiginkje mogelijk bleek. Welke ambities, welke connecties of welke politieke signatuur deze mensen ook hebben, er is niemand die deze (student-)bestuurders het kwalijk had kunnen nemen dat ze hopen dat een goede student in Nederland mag blijven. Sterker nog, openbare steun is misschien wel het minste dat je had mogen verwachten.

Ik hoop van harte dat de herhaalde beoordeling van deze asielzaken Hayarpi gunstig gezind is en dat zij en haar gezin in Nederland mogen blijven. Ik hoop eveneens dat ze met een hernieuwde motivatie haar studie mag aanvatten, mag afronden en gelukkig mag worden. En ik hoop tenslotte dat de universiteit en haar studenten zich eens achter de oren krabben. Er zitten immers alweer vijftien nieuwe studenten met een onzekere toekomst in de collegebanken. Ook zij verdienen steun.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.