Tilburgse wetenschapper als liefdesexpert in Married At First Sight

Tilburgse wetenschapper als liefdesexpert in Married At First Sight

Een blind date, maar dan op je eigen bruiloft. Dat is het concept van Married At First Sight, waarin vrijgezellen zich door deskundigen laten uithuwelijken aan een vreemde. Nadat alle huwelijken van het vorige seizoen al na een paar weken strandden, heeft het veelbekeken RTL-programma een nieuw team van experts samengesteld. Een van de nieuwe aanwinsten is sociaal psycholoog Tila Pronk, de ‘liefdesdoctor’ van Tilburg University. “We pakken het dit seizoen heel anders aan.”

Zo wacht de stellen in seizoen 4 van Married At First Sight niet alleen een huwelijksreis na de bruiloft, maar gaan ze ook verplicht samenwonen. In vorige seizoenen konden de kersverse bruidsparen na een weekje Lanzarote of Tenerife nog afscheid van elkaar nemen op Schiphol met drie ongemakkelijke kussen op de wang of een nonchalant ‘We appen nog wel’. Dit jaar moeten ze samen naar huis. “Het samenwonen is een belangrijk nieuw element. Zo ervaren de stellen hoe het is om in het dagelijkse leven samen te zijn. Een huwelijksreis is heel leuk, maar dat is geen representatieve context”, aldus Pronk.

De stellen krijgen bovendien meer begeleiding van de experts. Behalve Pronk bestaat het team van deskundigen nog uit een relatietherapeut, een gedragspsycholoog en een liefdescoach. “Het is heel belangrijk dat de experts ook na de matching intensief betrokken blijven, want dán gebeurt het juist.”

Het nieuwe team van experts

Presentator Peter van der Vorst met het nieuwe team van experts

Fysieke klik

Het samenwonen en de intensievere begeleiding zijn niet de grootste wijzigingen in de formule van Married At First Sight. Vooral de matching van de kandidaten wordt door Pronk, die aan Tilburg University al jaren onderzoek doet naar succesvolle relaties, anders aangepakt. Voorheen gingen de experts voor het vinden van een perfecte match niet alleen op zoek naar kandidaten die bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijkheid en IQ bij elkaar pasten, ze zochten ook een sterke biologische basis voor een romantische klik. Bioloog Patrick van Veen nam lichaamsmaten op, vergeleek DNA-materiaal en liet potentiële huwelijkspartners aan elkaars gedragen T-shirts ruiken.

“Heel vaak is liefde een langzaam proces”

Dat gaat Pronk niet doen. “We doen nog wel genetische tests, maar alleen om er zeker van te zijn dat we niet per ongeluk mensen met elkaar laten trouwen die familie van elkaar zijn. Voor het maken van de matches ligt de nadruk dit jaar op persoonlijkheid, niet op biologie”, legt ze uit. Aantrekkingskracht is belangrijk, zegt ook Pronk, maar op basis van DNA-materiaal en geurtests kun je van tevoren niet zeggen of ‘de vonk’ er zal zijn als de stellen elkaar voor het eerst ontmoeten in de trouwzaal. “Er is veel onderzoek gedaan naar fysieke aantrekkingskracht, en uit al die onderzoeken komt dezelfde conclusie naar voren: we kunnen het niet of nauwelijks voorspellen.”

Tilburgse Tinder-test

De nieuwe experts maken voor het arrangeren van gelukkige huwelijken gebruik van persoonlijkheidstests, en van een Tinder-test die Pronk ontwikkelde voor haar onderzoek aan Tilburg University. Voordat de kandidaten met een wildvreemde in het huwelijksbootje mogen stappen, moeten ze eerst Tinderen: ze krijgen foto’s te zien en moeten naar links of naar rechts swipen. “Zo kunnen we enigszins inschatten welke types iemand op het eerste gezicht een kans geeft. Maar dat is echt een inschatting, het geeft geen enkele garantie op een romantische vonk”, legt Pronk uit. “Wat veel belangrijker is: de test geeft een indruk van hoe kritisch iemand is.”

Een huwelijk – en zeker een gearrangeerd televisiehuwelijk – heeft volgens Pronk de meeste kans van slagen als beide partners open-minded zijn. “Iemand moet niet te snel afknappen of afhaken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar kandidaten met een open houding, die minder geneigd zijn om te denken: ‘Hij draagt witte sportsokken, dit wordt niks’, of: ‘Er is nu al een week voorbij en ik ben nog steeds niet verliefd, ik geef het maar op’.”

Wensenlijstje

Een open persoonlijkheid zou ook wel eens de gemeenschappelijke noemer kunnen zijn van de enige twee succesvolle stellen die zijn voortgekomen uit de eerdere seizoenen: Bram en Patty (seizoen 1) en Chantal en Nikolai (seizoen 2).

“Zij stonden echt open voor het experiment en voor het idee dat liefde kan groeien”, zegt Pronk. “Ze hadden geen eisenlijstje waar hun match aan moest voldoen. Veel mensen die zich opgeven voor het programma hebben allerlei wensen: iemand moet minimaal zo lang zijn, deze hobby’s hebben, zulke kleding dragen. Dat werkt niet. De basis voor een succesvolle relatie is echt niet altijd liefde op het eerste gezicht. Heel vaak is liefde een langzaam proces.”Het nieuwe seizoen van Married At First Sight is vanaf april te zien bij RTL4. Lees hier een eerder Univers-verhaal, waarin Tila Pronk vertelt over de wetenschap achter Tinder.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.