‘Vanavond op date? Neem een gitaartas mee!’

Een man met een gitaartas in zijn hand presteert beter bij de vrouwen. Dat vertelde universitair docent Annemie Ploeger donderdagmiddag in haar lezing tijdens de Love Academy. “Vrouwen kunnen het beste zichzelf blijven.”

Het is druk in het Esplanade-gebouw. De laatste mensen die de black box betreden moeten plaatsnemen op het gangpad. De Love Academy, georganiseerd door Academic Forum in het teken van Valentijnsdag, gaat van start. Vier lezingen van universitair docenten en hoogleraren uit het hele land staan deze middag in het teken van de liefde.Universitair docent uit Amsterdam Annemie Ploeger bijt het spits af. Haar presentatie begint nog braaf. Ze vraagt zich af waarom een pauw zulke imposante veren heeft, terwijl de groei ervan relatief veel energie kost, de veren onhandig zijn en bovendien makkelijk zichtbaar zijn voor roofdieren. Al snel komt ze tot de conclusie dat de man biologisch gezien maar één doel heeft: seks. Het leveren van sperma.

Maar hoe vind je de juiste plaats van bestemming? Wie is jouw ideale vrouw? In die zoektocht blijkt de man erg creatief te zijn. Sterker nog, hoe creatiever de man hoe seksueel actiever de man. Voor vrouwen is dat verband er niet, aldus Ploeger.Als je vanavond op date gaat scoor je volgens de universitair docente het best als je grapjes maakt (die de vrouw ook daadwerkelijk aan het lachen maken) en een slimme indruk achterlaat. Daarbij heb je al een pluspunt bij binnenkomst als je een schilderij of gitaartas meeneemt. “Een sporttas is een echte afknapper.”

Liefde: een staat van waanzin

Hoogleraar Ad Vingerhoets neemt het stokje over van Ploeger. Hij belicht liefde als mentale ziekte. Je kunt het vergelijken met een ware manie, een staat van waanzin. “Ik zag haar bij een bushalte staan en dus neem ik ieder uur een kijkje of ze daar nog steeds is,” noemt Vingerhoets als voorbeeld. Iemand in het publiek begint te lachen. “Hoor ik daar herkenbaarheid?” De hele zaal lacht.

Die manie helpt wel het algemene doel van liefde gerichter na te streven. “Op het moment dat je verliefd bent is het kritische gedeelte van je brein minder actief. Daardoor stop je met de zoektocht naar de ideale persoon,” legt de Tilburgse hoogleraar uit. Op die manier ben je dus geneigd sneller over te gaan tot voortplanting, dan op het moment dat je je leven lang op zoek gaat naar ‘de ware’.

De middag eindigde met lezingen over robots als vervanging voor intimiteiten en over een uitgebreide filosofische analyse van liefdesliedjes.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.