Een lesje biologie

Elke maand sluipt Univers een college binnen om te kijken wat we allemaal te weten kunnen komen. Verborgen camera, afluisterapparatuur en onzichtbare inkt. Wij zijn er klaar voor, jij ook?

College: Hersenen en Gedrag

Locatie: WZ-001

Docent: Geert van Boxtel

Kon je wakker blijven?

Zeker, daar had ik deze keer geen moeite mee. Dat lag waarschijnlijk voor een deel aan de drie kopjes koffie die ik van tevoren op had. Maar verder vond ik het thema ook heel interessant. Zoals de naam van het vak al aangeeft, ging het over de hersenen en hoe die het gedrag van mensen bepalen. Een boeiend onderwerp waar ik niet meer veel van afwist, dus opletten was essentieel.

Hoe zaten de studenten erbij?

Je kunt bijna altijd zien welke lichting studenten in een collegezaal zitten. De studenten in kwestie waren jong, fris en nog vol ijver. Dat zijn aanwijzingen die duiden op eerstejaarsstudenten. Verder sprong het grootschalig gebruik van mobieltjes in het oog. De stof was pittig, waardoor ik verwachtte dat iedereen goed op zou letten. Dus niet. Maar misschien was dit wel gesneden koek voor deze studenten en was ik de enige die geen idee had waar het over ging.

Had de docent er zin in?

Jazeker, dat was evident. Gekleed in een spijkerbroek en Levi’s T-shirt stond de docent gepassioneerd uitleg over de hersenen te geven. Aan het begin van het college toonde hij een relevant filmpje van The Big Bang Theory dat een student naar hem had gestuurd. Leuk was ook de levendige expressie waarmee hij zijn verhaal vertelde. De vaktermen vlogen door de zaal, maar het was geen moment saai.

Wat heb je nu geleerd?

Eerlijk gezegd niet heel veel. Ik heb alleen onthouden dat je farmaca enteraal (via je spijsvertering) of parenteraal (niet via je spijsvertering) op kunt nemen. Maar daar houdt het ook bij op. Biologie is leuk, maar begrijpen doe ik er weinig van. Gedurende het college zat ik daarom regelmatig begrippen te googelen om mijn kennis van de middelbare school weer op te frissen. Kennis die ik nu helaas weer vergeten ben. Volgende keer misschien toch maar een makkelijker college kiezen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.