8 belastingtips voor studenten

Help, het is weer zover! De gevreesde blauwe brief is weer digitaal in onze virtuele brievenbus gevallen. Al zie je misschien op tegen het invullen van dat formulier, het zou goed nieuws voor je kunnen zijn. Misschien krijg je wel geld terug. Om je daarbij te helpen vroeg Univers aan Tilburgse Fiscalisten Vereniging “De Smeetskring” 8 belastingtips voor studenten.

Doe je aangifte voor 1 april

Moet je aangifte doen? Als je bericht hebt gehad van de Belastingdienst, dan zeker. Als je meer dan 46 euro moet betalen, dan is het ook verplicht. En als je recht hebt op meer dan 15 euro teruggave dan zou je het ook moeten doen.  Je hebt tot 1 mei de tijd om je aangifte in te sturen. Maar als je het voor 1 april doet, dan krijg je voor 1 juli bericht of en hoeveel geld je terugkrijgt. Doorgaans krijg je dat geld in augustus. Dat is mooi verkapt extra vakantiegeld.

Een geluk bij een ongeluk, zorgkosten kunnen van je belasting af

We hopen natuurlijk dat je in blakende gezondheid bent en alleen maar vage herinneringen hebt aan de binnenkant van een ziekenhuis of dokterspraktijk, maar mocht je vorig jaar wel extra kosten aan medicijnen of extra zorg hebben gemaakt die niet waren verzekerd en niet onder het eigen risico vielen, dan heb je recht op aftrek. Er is wel een drempelbedrag. Bij een jaarinkomen tot zo’n 7,6 duizend kun je pas aftrekken na 131 euro. Bij een hoger inkomen stijgt ook dit drempelbedrag.

Je betaalt een kapitaal aan studiekosten, mag je die aftrekken?

Eigenlijk hopen we van harte dat je die nooit zult kunnen terugkrijgen. Dat mag tegenwoordig namelijk pas als je niet meer studiefinancieringsgerechtigd bent. Ben jij toevallig zo’n achtstejaars ‘eeuwige’ student? Gefeliciteerd! Je mag collegegeld en boekengeld in mindering brengen op je belastbaar inkomen. Je moet het wel zelf betaald hebben en de bonnetjes hebben om het te bewijzen. Ook hier is weer een drempel.

Gebruik je loonheffingskorting slim

Heb je meerdere baantjes tegelijkertijd, als bijvoorbeeld tapper in een kroeg én vakkenvuller in een supermarkt, dan kan het wel eens zin hebben om je loonheffingskorting in te zetten bij het baantje waarmee je het meeste geld verdient.

Wat doe ik met mijn bitcoins?

Mocht je hier of daar wat digitale centjes hebben weggezet, moet je die dan opgeven? Kort en goed, ja. Net als andere spaargelden en beleggingen wil de Belastingdienst daarvan weten. Dat hoeft niet meteen erg te zijn. Over beleggingen en (digitaal) spaargeld ga je pas belasting betalen boven de 25.000 euro. Cryptogeld kan je mogelijk wel een leuke of juist nare verrassing opleveren. De Belastingdienst bekijkt de waarde van je vermogen op 1 januari. Het kan dus enorm schelen als de koers net die dag toevallig heel hoog of heel laag staat.

Pas op met je zorgtoeslag (en huurtoeslag)

Als student krijg je mogelijk een lekker bedrag aan zorgtoeslag, misschien wel zo’n 1000 euro per jaar. Da’s fijn, maar hou wel in de gaten dat het een voorschot is, op basis van een geschat jaarlijks inkomen. Als je onverhoopt toch een vette bijbaan scoort, en je ineens veel meer binnenhaalt (of je bent afgestudeerd en je dikke salarisleven is begonnen), dan komt een jaartje later de Belastingdienst bij je terug. Dat mevrouwtje of meneertje meer heeft verdiend en dus teveel heeft gekregen en of we even zo vriendelijk willen zijn om dat geld terug te willen betalen. Ditzelfde geldt voor de huurtoeslag, dus het kan een lekker sommetje worden van honderden euro’s die terug moeten. Het is dus verstandig om als je het grote geld gaat verdienen, meteen je toeslagen te veranderen. Wat je niet krijgt hoef je niet terug te betalen.

Lekker middelen als je bemiddeld wordt

Als je na magere jaren het grote geld gaat verdienen, voor de meesten zal dat gelden na het afstuderen, dan is het een goed idee om de Belastingdienst te vragen om drie jaar te middelen. Door het gemiddelde van twee magere en één vet jaar te nemen, heb je kans op een extra teruggave. Reken je overigens ook niet al te rijk: de Belastingdienst haalt eerst 545 euro van de teruggave af.

Vul het gewoon in

Belastingaangifte doen is misschien niet het leukste wat je kunt doen, maar het is ook weer geen rocket science. De kans is ook groot dat je gewoon geld terugkrijgt. Het kan geen kwaad om het eens een keer te doen, dan weet je hoe het werkt en dat je heus geen fiscalist hoeft te zijn om alles in te vullen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.