De Boreale Universiteit

Ik heb de laatste twee jaar geloof ik onder een steen geleefd. Ik had wel van Baudet gehoord hoor, daar niet van. Iets met twee zetels en lavendel. Maar het wekte niet mijn interesse. De media daarentegen vonden het erg interessant en – zo blijkt nu – 15 procent van de kiezers ook.  

Dus laten we eens kijken wat de grootste partij in de Eerste Kamer te zeggen heeft over de wetenschap. Om hier achter te komen heb ik de overwinningsspeech van Baudet opgezocht. De eerste google-resultaten beloofden weinig goeds (“Wat zei Baudet eigenlijk in zijn overwinningsspeech?”, “Waar had Thierry Baudet het gisteren nou eigenlijk allemaal over?” en “Oikofobie? Boreaal? Immanent? Oftewel: wat zei Baudet?”). Maar over de wetenschap is Baudet gelukkig duidelijk: universiteiten ondermijnen de samenleving. Ik ben blij dat te horen: ik heb wel eens de indruk dat veel studenten tijdens college vooral zitten te whatsappen, maar kennelijk heb ik toch vergaande (ontwrichtende) impact met mijn colleges contractenrecht. En Baudet kan het weten, want hij heeft zelf een jaartje aan onze universiteit gewerkt.

Nu FvD de grootste partij is, kunnen universiteiten zich maar beter aanpassen. Niet links gaan zitten zuurpruimen (zoals menig FvD twitteraar iedere vorm van kritiek afdoet). If you can’t beat them, join them. En dat doen we zo:

1. Colleges moeten in het Latijn. Rome is de bakermat van onze westerse beschaving. Juristen, medici en theologen gebruiken al veel latijn. Andere wetenschappers niet. Dus, docenten: gooi er voortaan wat random potjeslatijn tegenaan, of – pardon – lardeer je uiteenzettingen voortaan met Latijnse wijsheden. Een voorbeeld: “Vandaag gaan we aan de slag met de IFRS and US GAAP accounting standaarden. Homo sapiens non urinat in ventum. We beginnen met opdracht 1.” En mocht je echt geen inspiratie hebben, zeg dan iets over de uil van Minerva.

2. Colleges moeten in het Nederlands. Of zoals ik altijd maar zeg: quidquid latine dictum sit, altum viditur. Neem ook hier een voorbeeld aan rechtencolleges. Daar hanteert men vaak een prachtig Nederlands jargon, hoewel enigszins onbegrijpelijk voor de gewone man (maar dat is bij FvD geen probleem).

3. Neem een zakje zelfgeplukte lavendel uit de Provence mee naar college. Ter inspiratie. Dat helpt bij het opwekken van een gezonde portie radicale gedachten. Carpe diem, carpe lavendula, zeg ik altijd maar. Een zakje narcissen mag natuurlijk ook, voor wie zichzelf erg bewondert.

4. Luister tijdens colleges naar het leven van reflectie dat weerklinkt in klassieke muziek (mocht het lavendelsnuiven niet tot de gewenste wetenschappelijke inzichten leiden). Dus, universiteiten: neem voortaan in de collegezaal-entourage een piano op, of liever nog een vleugel. Bij geldgebrek volstaat een xylofoon.

5. Geen vrouwen in de wetenschap. Vrouwen excelleren nu eenmaal minder in een heleboel beroepen en hebben minder ambitie, aldus Baudet. Gelukkig doen we het in Nederland op dit punt al heel aardig. We bungelen helemaal onderaan in Europa als het gaat om het percentage vrouwen in de wetenschap. Maar dat percentage kan natuurlijk nog lager.

6. Release en reload. Wetenschappers ervaren een hoge werkdruk en ook studenten ondervinden stress. Om even helemaal op te laden, ga je voortaan in je blootje in het campuszonnetje (of bovenop die piano) liggen. Even lekker helemaal niets (aan). Vrees je als man dat vrouwen hier aanstoot aan nemen? Thierry stelt je gerust: vrouwen willen helemaal niet dat je hun ‘nee’, hun weerstand, respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden.

7. Ontken klimaatverandering. De wetenschap is ten prooi gevallen aan sadomasochistische klimaatketterij die onze economie in de totale ondergang stort en ons zelfbewustzijn nog verder krenkt. Dat moet veranderen. Dus op de tentamenvraag “Is stelling 1 juist?”, antwoord je voortaan: “Ja, maar de stelling dat de aarde opwarmt is onjuist.” Voor de zekerheid kun je ook het weerbericht mijden en het klimaat gewoon helemaal ontkennen.

8. Geen bezoeken aan buitenlandse congressen of universiteiten. Niet omdat ver reizen slecht is voor het milieu, want het milieu bestaat niet. Nee, omdat die wetenschappelijke wanderlust je reinste oikofobie is. Ik was bijvoorbeeld laatst in Denemarken voor onderzoek. Ze eten daar drop met chocola. Dat doe ik nu ook. Het resultaat: homeopathische verdunning van onze prachtige Nederlandse dropcultuur.

Kortom, we gaan bouwen. Samen. Aan een Nederlandse academia superbia. Een wetenschap om trots op te zijn. Opdat we terugkeren naar de wetenschappelijke hoogtijdagen van de renaissance (toen de wetenschap mijlenver voorliep op nu). We gaan in een ambiance van klassieke muziek en bloemengeur (maar zonder klimaat) met mannen onder elkaar de geneugten van de Nederlandse wetenschap appreciëren. Asinus asinum fricat. En wat als de maatschappij onverhoopt ontevreden is met deze hoognodige academische verbeteringen? Nou, dan geven we gewoon de EU de schuld.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.