Vrouwen stoppen door erfenis vaker met werk en huwelijk

Vrouwen stoppen door erfenis vaker met werk en huwelijk

Financiële meevallers veranderen mensenlevens. Mensen gaan ruimer leven of stoppen eerder met werken. En als er een erfenis in beeld komt is zelfs een huwelijk niet meer heilig, blijkt uit het promotieonderzoek van Stefania Basiglio.

De mythe dat geld niet gelukkig zou maken is al een tijdje ontkracht. Arme mensen zijn vooral bezig met overleven en maken vaker financieel onverstandige beslissingen. Rijkere mensen kunnen juist duurdere en gezondere voeding kopen en bijvoorbeeld meer geld wegzetten voor later. Geld heeft invloed op mensenlevens, en is dan ook onderdeel van menig dagdroom. Wie heeft zich immers nog nooit voorgesteld op een dag miljonair te zijn en het leven om te gooien?

Soms krijgen mensen daadwerkelijk een grote som geld in de schoot geworpen, zoals een erfenis. In tegenstelling tot andere financiële meevallers zoals het winnen van de lotto, kunnen mensen van erfenissen redelijkerwijs verwachten dat het geld een keer gaat komen. Ze houden er daarom al een beetje rekening mee.

Maar in hoeverre doen ze dat, en wat voor impact heeft het daadwerkelijk ontvangen van een erfenis op hun financiële gedrag? Stefania Basiglio dook voor haar promotieonderzoek in datasets, om hier een beeld van te krijgen. Ook wilde ze weten of de dynamiek in een huwelijk verandert door een erfenis.

Minder sparen

In haar eerste studie onderzocht ze of een erfenis, die binnen tien jaar verwacht wordt, invloed heeft op bijvoorbeeld het sparen of uitgeven van geld, en het al dan niet blijven werken. Ze verwachtte dat er effecten zouden zijn, zeker als het om een groot geldbedrag gaat.

En dat blijkt het geval. De verwachte erfenis wordt gezien als een potentiele toename van de persoonlijke welvaart, waardoor mensen minder sparen en eerder stoppen met werken. Vooral voor vrouwen is de kans kleiner dat ze op 62-jarige leeftijd nog werken, al is dat volgens Basiglio zo omdat vrouwen sowieso minder actief zijn op de arbeidsmarkt.

Scheiden

In de tweede studie onderzocht Basiglio wat een daadwerkelijk ontvangen erfenis waarschijnlijk doet met een huwelijk. Ze wilde weten of de kans erdoor groter wordt dat mensen scheiden. Ze verwachtte dat dit vaker het geval zou zijn als de vrouw het geld ontvangt. Het is namelijk vaak de man die het meeste geld verdient en daarmee ook een machtspositie heeft. Door een erfenis kan dat veranderen.

Voor de man verandert er meestal niet zoveel door een erfenis. De kans dat hij wil scheiden wordt er zelfs kleiner door. Maar als de vrouw een erfenis ontvangt, komt ze in een betere onderhandelingspositie terecht. De kans is dan inderdaad groter dat mensen gaan scheiden. Al is niet alle hoop verloren. Als de gehuwden kinderen hebben, wordt de kans op een scheiding kleiner. Kinderen zijn dan de lijm die alles bij elkaar houdt.Proefschrift: Essays on Financial Behaviour of Households and Firms

Promovenda: Stefania Basiglio haalde haar master in de economie aan de Universiteit van Turijn. Van 2015 t/m 2018 werkte ze aan die universiteit en Tilburg University aan haar promotieonderzoek, waar ze 17 december 2018 op promoveerde.

Promotores: Maria Rossi (Collegio Carlo Alberto) & Arthur van Soest (TiU)

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.