Slachtoffers vuurwerkramp Enschede weerbaarder dan verwacht

Slachtoffers vuurwerkramp Enschede weerbaarder dan verwacht

Slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede zijn weerbaarder en veerkrachtiger dan verwacht. De ramp heeft nauwelijks effect gehad op de werkzekerheid en het inkomen van de slachtoffers gedurende de eerste zeventien jaar na de ramp. Dit blijkt uit onderzoek van Tilburg University en CentERdata.

Eerdere onderzoeken toonden aan dat de slachtoffers van de vuurwerkramp kampten met ernstige psychische problemen. Maar zij waren niet vaker werkloos en hadden ook geen lager bruto inkomen in vergelijking met niet-getroffenen. Dit zegt veel over de weerbaarheid en de veerkrachtigheid. Het nazorgtraject speelde daar ongetwijfeld een grote rol in.

De onderzoekers baseerden de resultaten op een uitvoerige bestudering van geanonimiseerde CBS-gegevens over werk en inkomen over de periode van 1999 tot en met 2016. Zij vergeleken de baan- en werkloosheidsgegevens en bruto verdiende maandlonen van de slachtoffers met twee groepen van niet-getroffenen met exact dezelfde demografische kenmerken.

De eerste vergelijkingsgroep komt uit Tilburg. Deze stad heeft historische gelijkenissen met Enschede. De twee groep is afkomstig uit heel Nederland.

Vuurwerkramp Enschede

De vuurwerkramp in Enschede (13 mei 2000) verwoeste het grootste deel van de wijk Roombeek. Er kwamen 23 mensen om het leven, ongeveer 950 mensen raakten gewond en er werden 200 woningen vernield. De ramp ontstond doordat een opslagruimte met vuurwerk vlam vatte en uiteindelijk ontplofte.Wages and employment security following a major disaster: A 17-year population-based longitudinal comparative study is een onderzoek van Peter van der Velden, Ruud Muffels, Roy Peijen en Mark Bosmans. Het is de eerste grote vergelijkende studie naar werk en inkomen van getroffenen over een langere periode. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.