Swipen voor de liefde

Daten vanuit je luie stoel met je pyjama aan. Datingapps zoals Tinder, Happn en Badoo maken het mogelijk. Met slechts een swipe naar rechts kan je de liefde van je leven vinden. Wat betekent de populariteit van deze apps voor de toekomst van online daten? Studievereniging Flow organiseerde er op dinsdag 9 april een symposium over. “Mensen hebben toch fysiek contact nodig.”

De collegezaal in het Dantegebouw stroomt langzaam vol. Bij de ingang staan vijf dames van studievereniging Flow om de gasten te ontvangen. Herkenbaar aan hun blauwe kleding delen zij flesjes water uit met daaraan een zakje gebonden dat toepasselijk gevuld is met snoephartjes. Dat het vandaag over de liefde gaat, blijkt ook uit de rode, witte en roze hartvormige ballonnen die de collegezaal sieren.

Van contactadvertentie naar datingapp

Het is druk en rumoerig. Zodra dagvoorzitter Emmelyn Croes voor de zaal staat met een microfoon en het projectiescherm achter haar oplicht, wordt het stil. Ze begint met een uitleg over wat een romantische relatie is. Het is te vergelijken met een vriendschap, zegt Croes, maar het bevat ook de elementen intimiteit, passie, fysiek contact, compassie en affiniteit. “Met vrienden heb je doorgaans geen seksueel contact”

Wie vroeger te verlegen was om iemand aan te spreken in een bar of liever anoniem op zoek ging naar een date, plaatste een contactadvertentie in de krant. Hoewel deze optie nog steeds bestaat, verplaatste het speelveld zich naar het internet. De zoektocht naar liefde gaat nu een stuk sneller door de technische ontwikkelingen. Je installeert een app op je telefoon en uit een ruime selectie kan je vervolgens op een veilige manier een selectie maken van potentiële dates. Net als in een contactadvertentie belicht de gebruiker vaak alleen zijn of haar positieve punten.

“Met vrienden heb je doorgaans geen seksueel contact.”

Volgens Croes kan online daten handig zijn voor het eerste contact. Om elkaar echt goed te leren kennen, is het volgens haar verstandig om elkaar snel in real-life te ontmoeten. “Mensen hebben toch fysiek contact nodig.”

Al voorzien

Croes sluit af met een vragenronde om de zaal bij haar verhaal te betrekken. Ze tovert een groen dobbelsteenvormig kussen met een microfoon erin tevoorschijn. Op het kussen staat in witte letters ‘catch-box’. Het publiek reageert wat huiverig op het groene object, maar na de eerste geslaagde vangpoging van een student, lijkt men er voor open te staan. Onder luid gelach wordt de microfoon van de onderste rij helemaal naar boven gegooid. “Zo werd het symposium een beetje gebroken met een grapje,” zegt derdejaarsstudente en bestuurslid van Flow Nina nadien.

“Hoe meer keuzes, hoe kleiner de kans dat we vinden waar we naar zoeken”

Niet alle bezoekers komen om te leren hoe ze iemand online aan de haak kunnen slaan. In de pauze zegt de 20-jarige studente Eva dat ze al een vriend heeft. Daarom maakt ze geen gebruikt van datingapps. Ze is hier omdat ze lid is van het bestuur van Flow en vindt het onderwerp online daten interessant. De 21-jarige studente communicatie- en informatiewetenschappen Robin heeft in het verleden wel een keer via een datingapp een date gehad. Maar ook zij heeft inmiddels een vriend, en gebruikt de app daarom niet meer.

Steeds meer singles

Ook universitair docent psychologie Tila Pronk, de liefdesdoctor van de campus, komt aan het woord. Van de 2,9 miljoen singles in Nederland, maakt een op de drie gebruik van datingssites of apps. Na gemiddeld 38 uur swipen en chatten, ontmoeten de singles elkaar voor het eerst. De prognose is volgens Pronk dat het aantal eenpersoonshuishoudens zal toenemen. Dit komt omdat we minder afhankelijk van elkaar worden, we steeds ouder worden en door online daten.

Door apps als Tinder zijn de keuzemogelijkheden voor dates enorm gegroeid. Mensen houden van keuzes, maar hier schuilt ook een gevaar in. “Hoe meer keuzes er beschikbaar zijn, hoe minder groot de kans dat we vinden waar we naar zoeken”, aldus Pronk. Mensen verlammen en maken dan juist geen keuze. Ook worden de verwachtingen hoger en dat leidt weer tot minder tevredenheid.

Pronk heeft in haar eigen onderzoek ondervonden dat hoe langer je actief bent op datingapps, hoe selectiever je wordt. Haar advies is dan ook: “Beperk jezelf in het aantal keuzes.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.