Universiteit vraagt aandacht voor phishing

Tilburg University vraagt deze week extra aandacht voor phishing. Maar wat is phishing überhaupt en hoe kun je het voorkomen?

Terwijl je lekker achter je laptop de laatste virale filmpjes zit te kijken, komt er een e-mail van je bank binnen. Een verzoek om een aantal gegevens ter verificatie online in te vullen. Nietsvermoedend ga jij dat doen, je wilt immers dat je bankzaken op orde zijn. Maar zonder het te weten heb je hackers jouw gegevens in handen gegeven. Je bent in een phishingmail getrapt. 

Wat is phishing?

Het gebeurt steeds vaker dat hackers op deze manier aan jouw gegevens proberen te komen. Hiervoor worden verschillende methodes gebruikt, onder andere messaging services, belcampagnes of nepwebsites. De meest bekende manier van phishing is echter het versturen van e-mails. Dagelijks worden er miljoenen mails verstuurd waarmee geprobeerd wordt persoonlijke gegevens te ontfutselen. Hierbij doen hackers zich voor als iemand anders, bijvoorbeeld een bekend bedrijf zoals Apple of PayPal. Ook banken worden regelmatig als dekmantel gebruikt. In de meeste gevallen worden bedrijven gebruikt waar personen ook daadwerkelijk mee te maken hebben. Ook win-acties zijn een veel gebruikte vorm van phishingmails. Doel van deze e-mails is het verkrijgen van persoonlijke gegevens waarmee de hacker uiteindelijk financiële winsten kan maken. 

Opletten

Vroeger waren phishingmails makkelijk herkenbaar. Ze zaten vol met taal- en spelfouten en kwamen bijna altijd in de spam-map terecht. Tegenwoordig is dit anders. De e-mails zien er erg professioneel uit en komen vaker in je reguliere mailbox terecht. Slechts door goed op te letten kun je zien dat het een phishingmail is. Controleer daarom altijd eerst de afzender voordat je op een link klikt. Er staat misschien wel Apple of ING Bankieren als afzender, maar uit het mailadres kan blijken dat het een nep-mail is. Daarnaast is het beter om nooit op links van onbekende personen te klikken. 

Mijn gegevens zijn gehackt, wat nu?

Wat als je toch even onoplettend was? In zo’n situatie is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de juiste instantie. Meestal is dat het bedrijf voor wie de hacker zich heeft voorgedaan. Zij kunnen jou het beste verder helpen. Voor de zekerheid is het verstandig om ook alle relevante wachtwoorden meteen aan te passen. Heb je een phishingmail op je universiteitsaccount ontvangen en ben je daarop ingegaan? Neem dan meteen contact op met IT-services, zij kunnen je verder helpen.  

Aandacht voor phishing

De week van 6 t/m 10 mei staat bij Tilburg University in het kader van “Privacy & Security Awareness”. Een van de aspecten die hierbij onder de aandacht wordt gebracht is phishing. Meer informatie hierover kun je vinden via deze link.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.