Mijlpalen twintigers steeds later

Twintigers van 2018 hebben minder snel een vaste baan, volgen langer onderwijs en blijven langer thuis wonen. Ook zijn zij ouder bij het kopen van hun eerste huis, gaan zijn minder snel samenwonen en krijgen zij op latere leeftijd kinderen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS, die de situatie van twintigers uit 2018 vergeleek met die uit 2008.

Het grootste verschil is de leeftijd waarop twintigers een vaste baan hebben. De helft van de 24-jarigen had in 2008 een vaste baan, terwijl dit in 2018 pas op 27-jarige leeftijd was. Twintigers van nu volgen langer onderwijs en betreden dus later de arbeidsmarkt. Werkgevers bieden ook steeds vaker flexibele contracten aan. Steeds meer jongeren beginnen met een flexibel contract en krijgen pas op latere leeftijd een vaste baan.

Hypotheek

Zonder vast inkomen is het moeilijker om een hypotheek te krijgen, maar ook de strengere hypotheekregels en de toenemende huizenprijzen zijn mogelijke verklaringen voor de stijgende leeftijd van huisbezitters. In 2018 heeft de helft van de 28-jarigen een koopwoning; zij waren gemiddeld twee jaar ouder dan in 2008.

Niet alleen onder werkende jongeren nam de gemiddelde leeftijd van uit huis gaan toe, vooral studenten blijven langer thuis wonen. Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 zijn minder studenten op kamers gaan wonen, dit blijkt uit eerder onderzoek van het CBS.

Twintigers gaan ook later relaties aan en krijgen later kinderen. Vooral bij vrouwen is de gemiddelde leeftijd dat zij moeder worden gestegen. Begin 2008 had bijvoorbeeld bijna 20 procent van de 25-jarige vrouwen een kind, begin 2018 was dat nog maar 15 procent.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.