In het weekend kan je voortaan ook in CUBE studeren
De universiteit onderneemt actie om de drukte en rommel op de campus aan te pakken. Er wordt vaker schoongemaakt, automaten worden tijdig bijgevuld en CUBE gaat open in het weekend.
Met een waslijst aan problemen en oplossingen klopten de studentenfracties Front en SAM vorig jaar december aan bij het College van Bestuur (CvB). Omdat de universiteit harder groeit dan verwacht, staan de faciliteiten onder druk. Dat uitte zich bijvoorbeeld in lange rijen voor de bibliotheek en in het sportcentrum, rommelige kantines, lege koffieautomaten en verstopte wc’s.
De beoogde oplossingen liepen uiteen van het openstellen van de mensa tot studenten in hesjes die zoekende studenten de weg wijzen naar werkplekken en het openstellen van CUBE in het weekend.
Het werkt niet
Tijdens het overleg van de Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI) deze week kwam het CvB terug op de voorstellen. De mensa gaat niet eerder open in de weekenden van tentamenweken. Er zou personeel van Sodexo aanwezig moeten zijn, terwijl er nauwelijks omzet wordt gedraaid. Ook ziet het college het niet zitten om studenten in te zetten om anderen naar een studieplek te wijzen. Daar is supervisie voor nodig en het is al snel een dure aanpak. Bovendien is er een webpagina waarop te zien is waar nog vrije computerplekken zijn. In voorgestelde tijdskaartjes, waarmee studenten kunnen aangeven hoe lang ze weg zijn van een werkplek, ziet het college ook niets. Het is juist de bedoeling dat studenten geen plek bezetten als ze er geen gebruik van maken, en aan andere universiteiten hebben soortgelijke plannen niet gewerkt.
In de tussentijd zijn er ook dingen wél gebeurd. In de bibliotheek wordt vaker schoongemaakt en de automaten worden bijgevuld. Verder zijn er toegangspoortjes geplaatst, waardoor het er minder druk en rumoerig is. Het Goossens-gebouw is in januari opengesteld, maar daar kwamen dagelijks maar zo’n tien studenten op af. Het is zelfs de bedoeling dat CUBE in het weekend opengaat, maar dat bleek lastiger dan gedacht. Rondom tentamens kan het niet omdat fraude voorkomen moet worden. Bovendien laten studenten veel rotzooi achter en trekken ze bijvoorbeeld stekkers uit stopcontacten. Er moeten schoonmakers, toezichthouders en beveiligers ingezet gaan worden.
Een behoorlijke zoektocht
“Jammer dat er zo weinig van onze aanvullingen zijn overgenomen,” zegt Koen van Wijngaarden van SAM. Hij wijst op de naar verwachting 1.500 extra studenten die er volgend jaar bij komen en denkt dat er meer moet gebeuren. Daarnaast ziet hij dat de toegangspoortjes voor problemen zorgen. Zo krijgen studenten niet altijd een dagpas, als ze hun eigen kaart vergeten zijn. Hij stelt een transitieperiode voor waarin studenten ook zonder pas naar binnen kunnen. In het verleden was zo’n pas nooit zo belangrijk, dat besef moet nog indalen.
Fractie Front heeft ook gezien dat het – sinds de toegangspoortjes geplaatst zijn – minder druk is in de bibliotheek. “We hebben wel gemerkt dat het uitmaakt wie er zit,” zegt Linda Youssef over de balie waar dagpassen uitgegeven worden. De ene medewerker geeft ze wel, de andere medewerker niet. Ze wil ook weten welk gebouw er in de weekenden bij komt. “Als CUBE open gaat, sluit Goossens dan?”
Dat bevestigt directeur vastgoed Paul Hoeijmans. Vanaf zaterdag 25 mei tot en met zondag 7 juli moet CUBE in het weekend open gaan, inclusief de digitale toetszalen. Lukt dat niet, dan blijft Goossens open.
Het CvB neemt volgens Paulina Snijders niet alle voorstellen over, omdat er al veel bereikt is. Dat dagpassen soms wel verstrekt worden en soms niet, gaat ze bespreken met de medewerkers, die “natuurlijk moeten wennen” aan het nieuwe beleid. Ze komt nog terug op een eventuele transitieperiode voor studenten zonder pas.