SAM en Front eisen meer erkenning voor studentbestuurders

SAM en Front eisen meer erkenning voor studentbestuurders

Meer waardering voor studentbestuurders. Dat eisten de studentenfracties SAM en Front vandaag tijdens de universiteitsraad. En dan hebben ze het niet over meer schouderklopjes. De financiële compensatie moet omhoog.

Het College van Bestuur laat geregeld blijken blij te zijn met de studentbestuurders op de campus. Dat stellen de studentenfracties SAM en Front op prijs, maar beide partijen willlen boter bij de vis. Tijdens de universiteitsraad van vandaag legden zij hun eisen op tafel.

Deelnemen aan een bestuur vraagt veel van een student. Vaak worden er werkweken gedraaid van meer dan veertig uur, wat leidt tot studievertraging en de daarbij behorende financiële consequenties. Compensatie is er wel, in de vorm van bestuursbeurzen, maar dit vinden de studentenpartijen te weinig. Robin de Hoon van Fractie Front: ‘Als de universiteit karakterontwikkeling bij studenten echt wil stimuleren, dan moet ze meer financiële ondersteuning bieden.’

Collegegeldvrij besturen

‘Er moeten meer concrete maatregelen komen,’ vindt ook Koen van Wijngaarden van Fractie SAM. ‘Steeds meer studentbestuurders krijgen te maken met een burn-out en dat is niet voor niets.’

Collegegeldvrij besturen staat bij beide partijen bovenaan de agenda. Nu gaat het geld van een bestuursbeurs vrijwel geheel op aan het te betalen collegegeld – en dat terwijl studentbestuurders geen tijd hebben om college te volgen.

Beloning voor soft skills

Front zou verder graag zien dat flexibel studeren mogelijk wordt gemaakt, SAM wil dat studentbestuuders met studiepunten worden beloond voor de opgedane soft skills tijdens een bestuursjaar. Ook wil de partij dat internationals, die een veel hoger collegegeld betalen, naar behoren worden gecompenseerd.

Fractie SAM komt met een initiatiefvoorstel waarin de partij haar punten uiteen zet, Front volgt met een memo. Collegevoorzitter Koen Becking onderstreept dat er ‘absoluut geen sprake is van een onderwaardering van studentbestuurders.’ Hij zal de ingezonden stukken van de studentenfracties lezen en in overweging nemen. 

Tijdens de volgende universiteitsraad op 4 juli staat het onderwerp opnieuw op de agenda.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.