De student centraal

Tilburg University mag zich graag op de borst slaan en zeggen student centric te zijn. In het strategisch plan dat de universiteit twee zomers geleden vaststelde is het zelfs een van de uitgangspunten. Als het er echt om gaat, valt het echter behoorlijk tegen.

Deze week staken honderden, zo niet duizenden machinisten, conducteurs, buschauffeurs, en pontbestuurders voor een lagere pensioenleeftijd. Volgens de Nationale Spoorwegen leidt de staking ertoe dat er ‘geen of zeer beperkt’ treinvervoer zal zijn. De staatssecretaris waarschuwt dat het ‘een grote impact op Nederland’ zal hebben.

Wie ooit in de ochtend op treinstation Tilburg Universiteit is geweest, weet dat er onder de 6.500 reizigers die er op een gemiddelde dag in- en uitstappen, er duizenden studenten zijn. Daar komen nog vele studenten bij die met de bus naar de universiteit komen. In Tilburg blijven de bussen weliswaar waarschijnlijk wel rijden, maar de streekbussen rijden niet. Door de geplande staking is het voor al deze studenten vrijwel onmogelijk om op de dag zelf naar de universiteit te reizen. Het aantal autobezitters onder studenten is notoir laag, en een tocht op de fiets is voor velen ondoenlijk.

Desalniettemin besloot Tilburg University vorige week om, ondanks goede voorbeelden van andere universiteiten en hogescholen, alle geplande tentamens op 28 mei te laten doorgaan. ‘Heb je die dag tentamen, zorg dan dat je het vervoer naar de universiteit goed hebt geregeld. De tentamens gaan gewoon door,’ zo konden studenten lezen in een mail die ze kregen. Waarschuwen is ‘het enige wat we kunnen doen,’ zo tekende Univers op uit de mond van de woordvoerder van het bestuur.

Dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Waarom kan Tilburg University geen tentamens verplaatsen als andere universiteiten dat wel kunnen? Natuurlijk: het is niet gemakkelijk. Het hele rooster van zalen, surveillanten, nakijktermijnen en misschien zelfs wel herkansingen moet overhoop gehaald worden. Dat is veel en moeilijk werk.

Van een universiteit die zichzelf student centric noemt, mag een student echter verwachten dat de universiteit die moeite doet. Nu geeft de universiteit als puntje bij paaltje komt niet thuis, en doet ze alsof de student op aarde is voor de universiteit, in plaats van dat de universiteit op aarde is voor de student. Dat is niet de student centraal, maar zo min mogelijk moeite centraal.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.