Psychologiebachelor krijgt numerus fixus

Tilburg University voert een numerus fixus in voor de bachelor psychologie. In het collegejaar 2020-2021 worden maximaal zeshonderd nieuwe psychologiestudenten toegelaten. Dat maakte decaan Jantine Schuit bekend tijdens de faculteitsvergadering van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.

De studentenstop werd aan de vergadertafel van de faculteitsraad verwelkomd als goed nieuws. “We hebben onze zorgen over de grote instroom van psychologiestudenten besproken met het universiteitsbestuur, en ik kan gelukkig vertellen dat het bestuur akkoord is met de invoering van een numerus fixus”, aldus Jantine Schuit.

Ook andere raadsleden lieten zich positief uit over het besluit. “Ik denk dat alle medewerkers binnen psychologie hier erg blij mee zijn”, zei Yvette van Osch, universitair docent sociale psychologie en voorzitter van de faculteitsraad.

Onstuimige groei

De Tilburgse psychologiebachelor is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Die onstuimige groei staat op gespannen voet met de werkdruk en de kwaliteit van het onderwijs. Het idee van een numerus fixus zingt al langer rond bij TSB, maar in maart meldde Schuit nog dat een daadwerkelijke invoering voorlopig niet aan de orde was.

Selectiecriteria

Gisterenmiddag werd duidelijk dat psychologie per september 2020 toch een numerus-fixusstudie wordt. De zeshonderd beschikbare plaatsen zullen aan kandidaten worden toegewezen op basis van een ranglijst.

De komende weken zal de faculteit preciezere invulling geven aan de selectie en plaatsing van kandidaten. Vice-decaan onderwijs Seger Breugelmans lichtte de selectiecriteria alvast toe: de plek die kandidaten krijgen op de ranglijst zal worden bepaald door middelbareschoolcijfers (40 procent) en een proeftentamen (60 procent). “Bij een gelijke score fungeert de motivatiebrief die kandidaten schrijven als tie-breaker”, aldus Breugelmans. 

Na 2020

De faculteit laat nog in het midden hoe de selectieprocedure er na het collegejaar van 2020-2021 uit zal zien voor nieuwe psychologiestudenten. Mogelijk worden de selectiecriteria of de weging van criteria dan aangepast op basis van de ervaringen van het eerste jaar. Wat wél zeker is: na september 2019 hebben aankomende psychologiestudenten voorlopig geen vrije toegang meer tot de stampvolle collegebanken van Tilburg University.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.