Scholing vergroot baankans werkzoekenden op lange termijn
Langdurig investeren in scholing en werkervaring opdoen onder begeleiding is bij zwakke groepen op de arbeidsmarkt effectiever dan ze zo snel mogelijk aan het werk zetten. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Roy Peijen.
Peijen vergeleek voor zijn onderzoek de resultaten van het Philips Werkgelegenheidsplan (WGP) met de effecten van het activeringsbeleid van het UWV. Eerder onderzoek liet zien dat investering in menselijk kapitaal de baankansen op korte termijn met 18 procent verhoogt. Het is de eerste keer dat de langetermijneffecten zijn gemeten.
Deelnemers van het Philips-plan hebben over een periode van 10 jaar gemiddeld 6 procent meer kans op een baan dan de groep die afhankelijk is van de ondersteuning van het UWV. In totaal hebben zij over de periode 35,9 weken langer werk. Het plan werkt ook aantoonbaar beter voor mensen met een arbeidsbeperking of migratieachtergrond.
Het plan van Philips bestaat sinds 1983 en inmiddels hebben 13.000 werkzoekenden deelgenomen aan het project. Werkzoekenden hebben de keuze uit twee trajecten. Bij het werkervaringsjaar gaan zij voor één jaar aan de slag bij Philips en volgen zij aanvullende trainingen. Het leerwerktraject duurt twaalf tot maximaal 24 maanden. Deelnemers gaan een dag in de week naar school en krijgen een werkplek om het praktijkgedeelte van de opleiding uit te voeren.
Roy Peijen verricht promotieonderzoek aan Tilburg Law School. Vandaag is zijn artikel over arbeidsintegratie verschenen in het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken.