RUG houdt enquêtes beurspromovendi achter
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) houdt enquêtes achter die bepalend kunnen zijn voor de tussentijdse evaluatie over het experiment met promotiestudenten. Dit meldt Trouw. Uit de enquêtes blijkt dat beurspromovendi hetzelfde worden behandeld als promovendi met een vaste aanstelling, terwijl zij meer vrijheid zouden moeten krijgen.
In het experiment worden promovendi niet aangesteld als werknemers, maar als studenten die een beurs ontvangen. Zij bouwen geen pensioen op, worden niet beschermd door de cao en verdienen 20.000 euro netto minder dan promovendiwerknemers, volgens belangenorganisatie Promovendi Netwerk Nederland (PNN). Het voordeel zou zijn dat zij meer vrijheid krijgen; ze mogen zelf het onderwerp van hun proefschrift kiezen, en ze worden door hun promotor niet aangestuurd maar begeleid.
Uit de achtergehouden enquêtes blijkt dat promotiestudenten in de praktijk niet meer vrijheid krijgen tijdens hun werk. Het PNN uit felle kritiek. Aan Trouw laat PNN-voorzitter Anne de Vries (Tilburg University) weten: “Het experiment was ooit bedoeld om promovendi binnen hun onderzoek een grote mate van vrijheid te geven. Nu blijkt dat er nauwelijks verschillen zijn.”
De RUG geeft aan de Universiteitsraad toe dat de betreffende enquête niet mee is genomen in de zogenoemde zelfevaluatie over de promotiestudenten, omdat er uit de vele gegevens een selectie is gemaakt. Wel heeft de universiteit de data gegeven aan het onafhankelijke onderzoeksbureau CHEPS, dat namens de minister de evaluatie uitvoert.
Eerder in mei liet het PNN al weten dat de tussenevaluatie van het experiment promotieonderwijs niet onafhankelijk verloopt. “De zelfevaluaties van de Rijksuniversiteit Groningen zijn zeer positief, maar vanuit promotiestudenten komen andere geluiden.”
Volgens het PNN probeerde de RUG de resultaten te beïnvloeden door deelnemers aan te sporen positief te zijn over het experiment. Het onderzoeksbureau CHEPS baseert zich grotendeels op zelfevaluaties van de RUG en weigert volgens de belangenorganisatie tot nu toe klachten vanuit promotiestudenten te onderzoeken.
De evaluatie heeft als doel om te bepalen of het experiment tussentijds moet worden stopgezet. De RUG, die 850 promotiestudenten in dienst heeft, ziet een positieve evaluatie als kans om het experiment met nog eens 800 promotiestudenten uit te breiden.